Erdogan otvorio novoizgrađeni tunel ispod Bosfora

Anadolija
Erdogan otvorio novoizgrađeni tunel ispod Bosfora
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je novoizgrađeni Evroazijski tunel ispod Bosfora još jedan mega projekat koji dolikuje Istanbulu i Turskoj.

"Hvala Bogu da smo građani ove dragocjene države i ovog grada koji spajaju dva kontinenta. Ovaj grad je stvarno vrijedan svake žrtve i mi smo zato zaljubljeni u Istanbul. Temelje Evroazijskog tunela smo zakopali na azijskoj obali, a svečano otvorenje činimo na evropskoj obali, hvala Bogu", poručio je Erdogan tokom obraćanja na svečanom otvaranju novog turskog megaprojekta koji ispod Bosfora povezuje Evropu i Aziju.

Erdogan je i ovom prilikom izrazio tugu zbog sinoćnjeg atentata u kojem je ubijen ruski ambasador u Ankari Andrey Karlov, te je poručio kako Turska nikome neće dozvoliti da ugrozi njene odnose sa Rusijom.

"Naše snage sigurnosti i tužilaštvo će istražiti sve aspekte tog slučaja i otkriti sve odgovorne i umiješane. Formirali smo zajedničku istražnu komisiju sa Rusijom i već je započeta istraga", kazao je Erdogan.

Naglasivši da neće biti dozvoljeno nikome da ugrozi tursko-ruske odnose, Erdogan je kazao da je i njegov ruski kolega Vladimir Putin saglasan da sinoćnji atentat ne utiće na trend jačanja bilateralnih odnosa na svim poljima, uključujući i proces rješavanja krize u susjednoj Siriji.

"Ustrajni smo u svom stavu i brobi protiv terorizma. Nismo dozvolili da nas terorizam učini taocima njegovo dnevnog reda i to nećemo dozvoliti nikada. Zato smo danas i ovdje rekli da nećemo odgoditi svečano otvaranje ovog tunela i evo otvaramo ga. Uvjereni smo da je ovo najbolji i najefikasniji stav nasuprot terorizma", poručio je Erdogan.

Ističući kako terorizam neće nikada imati kapacitete da podijeli Tursku, Erdogan je poručio teroristima da mogu širiti svoje zlo i podlosti, ali da turski narod nikada neće moći podijeliti.

Svečanom otvaranju Evroazijskog tunela u Istanbulu prisustvovao je državni vrh Turske i brojni strani državnici i gosti.

Riječ je o podmorskom prometnom tunelu koji povezuje evropsku i azijsku obalu Bosfora, s jedne strane Istanbula na drugu, odnosno između Kazlicesmea i Goztepea, putovat će se 15 minuta, umjesto 100 minuta koliko je ranije bilo potrebno.

Dvoetažni tunel ispod dna mora dug je 5,4 kilometara, a ukupna dužina projekta iznosi 14,6 kilometara.

 Prošireni su i putevi na dionicama Sarayburnu-Kazlicesme i Harem-Goztepe, a izgrađene su i raskrsnice, podvožnjaci i nadvožnjaci.

Time što su prošireni putevi na ulazu i izlazu tunela, saobraćaj je dodatno rasterećen, a i doprinijet će očuvanju okoline, jer će dionica Kazlicesme-Goztepe biti najkraća pa će samim tim biti manja emisija štetnih gasova, a i troškova održavanja vozila.

Na projektu su radili istaknuti svjetski inžinjeri, a ima razvijeni sistem za siguran i neprekidan cjelodnevni saobraćaj. Osim toga, tunel je zahvaljujući savremenoj tehnologiji i metodama izgrađen na takav način da nema rizika od zemljotresa i cunamija.

Također, bit će pogodan za korištenje i tokom nepovoljnih vremenskih prilika. Istovremeno zbog visokih sigurnosnih karakteristika, može biti korišten kao sklonište.

Svaka tačka tunela bit će nadgledana 24 sata dnevno tokom cijele sedmice i u tunelu će biti dostupna mobilna mreža 4,5 G, a savremena infrostruktura bilježit će brzinu kretanja vozila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije