Turska / Erdogan objavio pjesmu o Aja Sofiji koju pjeva i Bosanac

24. 07. 2020. u 11:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5342

Predsjednik Turske Recep Tayiip Erdogan objavio je preko svog Twittera naloga spot sa pjesmom posvećenom Aja Sofiji u Istanbulu. 

Pjevaju je po dionicama pjevači iz devet različitih zemalja u kojima žive muslimani. Konkretno: na kirgiskom, bosanskom, albanskom, arapskom, azerbejdžanskom, kurdskom, svahiliju, bengalskom i turskom. 

Zejd Šoto je izvođač iz BiH koji se pojavljuje u videospotu.

U Istanbulu su od ranih jutarnjih sati počeli pristizati vjernici koji žele obaviti molitvu u džamiji Aja Sofiji, koja će nakon 86 godina ponovo biti otvorena za vjerske obrede. 

Aja Sofija će za molitve biti otvorena džuma-namazom, a već nakon sabah-namaza su počeli pristizati oni koji su htjeli obaviti prvu molitvu u njoj nakon 86 godina.

Aja Sofija kao crkva je služila 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934., kada je dobila status muzeja. 

Turski sud je 10. jula poništio odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. godine Aja Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije. 

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine. 

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-historijske vrijednosti Aja Sofije i to na način da će za vjerske obrede u njoj biti nadležna Uprava za vjerske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kuture i turizma te zemlje. 

Turisti će i dalje moći posjećivati Aja Sofiju, i to besplatno, a freske na zidovima će zavjesama biti prekrivane samo za vrijeme namaza u džamiji.

Poslušajte pesmu koju je Erdogan objavio o Aja Sofiji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA