Erdogan na otvaranju ekološke džamije u Cambridgeu: Musliman ne može biti terorista

Anadolija
Erdogan na otvaranju ekološke džamije u Cambridgeu: Musliman ne može biti terorista

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas na otvorenju džamije u britanskom Cambridgeu kako musliman ne može biti terorista, te kako je neprihvatljiv termin "islamski terorizam".

Erdogan je prisustvovao ceremoniji otvorenja Centralne džamije u Cambridgeu u Velikoj Britaniji, čija je specifičnost u tome što je jedna od rijetkih ekoloških džamija u svijetu. Naime, džamija je u velikoj mjeri sagrađena od drveta i mermera, a valja spomenuti i nulti ugljikov otisak. 

U obraćanju na ceremoniji Erdogan je govorio o sve prisutnijem problemu islamofobije u svijetu.

erdogan_dzamija_UK_AA_02.jpg - undefined

Foto: Anadolija

"Mislim da će ovo mjesto molitve biti najbolji odgovor na rastući antiislamizam. U zemljama koje su kolijevka demokracije već dugi niz godina rasizam, diskriminacija i neprijateljstvo prema islamu šire se poput otrovnog bršljana", rekao je Erdogan.

Podvukao je kako je neprihvatljivo stavljati u istu ravan islam s terorizmom.

"Ne možete poistovjetiti islam s terorizmom. To što je jedan terorista nikao među muslimanima, ne daje vam pravo da kaljate islam", rekao je Erdogan.

Podsjetio je kako su snage sigurnosti Republike Turske u sirijskom Al-Babu neutralizirale više od 3.000 pripadnika terorističke organizcije ISIS, poručivši kako ISIS nema veze s islamom.

erdogan_dzamija_UK_AA_01.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Proces izgradnje prve eko-džamije u Evropi počeo je 2008. godine. Muslimani u tom gradu, svjesni da četiri mesdžida koja su postojala ne mogu primiti sve vjernike, odlučili su pomoć zatražiti od Timothyja Wintera, profesora islamskih studija Cambridge Univerziteta.

Na taj način je pokrenut projekt na čelu s Winterom, koji je nakon prelaska na islam uzeo ime Abdal Hakim Murad.

Više od deset hiljada ljudi i institucija pružilo je podršku projektu, a značajna pomoć je došla od turskih institucija i Nacionalnog fonda Katara.

U projekt se uključio i Yusuf Islam, koje je također prisustvovao ceremnoji, a džamija je izgrađena na način da se u obzir uzela i zaštita okolišta, što je vidljivo na izgledu dvorišta, ulaza u džamiju, abdesthane, prostora za klanjanje i gasulhane.

erdogan_dzamija_UK_AA_04.jpg - undefined

Infografika: Anadolija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije