Turska / Erdogan: Kupovina ruskog sistema S-400 je gotova stvar, nećemo praviti korak nazad

19. 05. 2019. u 08:16:00 Anadolija

Shares: 0

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan govoreći o kupovini odbrambenog sistema S-400, koji njegova zemlja nabavlja od Rusije, poručio je kako je to definitivno završen posao, te kako Turska nema namjeru praviti korak unazad. 

Erdogan je u palati Dolmabahce u Istanbulu primio studente brojnih turskih univerziteta, a tokom susreta je odgovarao na njihova pitanja vezano za aktuelna dešavanja. Jedna od tema koja je zanimala studente bila je i ona o turskoj kupovini ruskog odbrambenog sistema S-400. 

Odgovarajući na to pitanje, Erdogan je podvukao kako je riječ zapravo o završenom poslu. 

"Kada je riječ o sistemu S-400 uopće nema govora o pravljenju koraka unazad, jer to je završen posao", poručio je Erdogan, dodavši kako će sistem biti isporučen Turskoj. 

"Prije ili kasnije će nam biti isporučeni bombarderi F-35, ali isto tako i odbrambeni sistem S-400 će biti isporučen u našu zemlju", kazao je Erdogan. 

Turska je od 2011. godine intenzivirala jačanje zračnih odbrambenih kapaciteta zbog sigurnosnih prijetnji u regiji. 

Nakon propalih pregovora o kupovini američkog protuzračnog sistema Patriot, Turska je 2017. godine odlučila da od Rusije kupi sofisticirani odbrambeni sistem S-400. Takav potez Ankare je izazvao negodovanje Washingtona. 

Niz američkih vojnih zvaničnika i analitičara traže da SAD ne isporuči Turskoj avione F-35 ako Turska dobije ruske sisteme S-400. Tvrde da bi tako Rusija indirektno mogla dobiti ključne parametre o američkim bombarderima. 

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je kazao kako kupovina ruskog odbrambenog sistema S-400 za Tursku ne predstavlja pitanje izbora, već prijeke potrebe.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA