Erdogan tvrdi da zna kada će prestati agresija na Ukrajinu

4
Radiosarajevo.ba
Erdogan tvrdi da zna kada će prestati agresija na Ukrajinu
Foto: EPA / Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin

Velika Britanija će poslati 14 tenkova Challenger 2 i drugog teškog naoružanja u Ukrajinu narednih sedmica i obučavat će ukrajinske snage za korištenje tenkova i oružja, objavio je ured premijera Rishija Sunaka kasno u subotu.

"Premijeru je jasno da dugi i statični rat služi samo Rusiji", rekao je glasnogovornik vlade u izjavi objavljenoj na njezinoj web stranici.

"Zbog toga će premijer i njegovi ministri razgovarati s našim saveznicima diljem svijeta narednih dana i sedmica kako bi pojačali pritisak na (ruskog predsjednika Vladimira) Putina i osigurali bolju budućnost za Ukrajinu", stoji u izjavi.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Ibrahim Kalin, savjetnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, u subotu je u razgovoru s novinarima rekao da zaraćene strane - iako je riječ o ruskoj agresiji na Ukrajinu - vjerojatno neće postići "sveobuhvatni mirovni sporazum" u nadolazećim mjesecima.

Dodajući da bi brutalna cijena borbi uskoro mogla dovesti do toga da obje strane preispitaju i prihvate lokalizirana primirja u određenim dijelovima ratne zone.

"Turska je voljna inzistirati na takvom razvoju", rekao je novinarima, dodajući da "nijedna strana nije u poziciji vojno dobiti rat, na terenu".

Turski predsjednik je ranije kritizirao zapadne sile, prenosi AFP, zbog opskrbe Kijeva sve moćnijim oružjem - unatoč tome što je Ankara prodala vojne bespilotne letjelice, sad već gotovo legendarne Bayraktare, i drugu vojnu opremu Ukrajini.

Kalin je prenio i Erdoganov stav da će rat završiti kada Zapad, a posebno Sjedinjene Države, počnu tretirati Rusiju kao svjetsku silu koja se osjećala ugroženom širenjem NATO-a na istok Europe nakon raspada Sovjetskog Saveza.

"Rusija želi biti tretirana kao glavni igrač i da nema NATO u svom dvorištu", rekao je glasnogovornik, dodajući da je "Moskva zainteresirana za novu međunarodnu arhitekturu (s nekim) sigurnosnim garancijama."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije