Erdogan: Izvršenje i kontrola plana 'koridora žita' provodit će se iz centra u Istanbulu

1
AA
Erdogan: Izvršenje i kontrola plana 'koridora žita' provodit će se iz centra u Istanbulu
FOTO: AA / Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je ponosan što njegova zemlja učestvuje u inicijativi (sporazum o izvozu žita) koja će odigrati veliku ulogu u rješavanju globalne krize hrane koja je već duže vrijeme okupira cijeli svijet, javlja AA.

U prisustvu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i generalnog sekretara Antonija Guterresa u Istanbulu je u petak potpisan dokument o izvozu ukrajinskog žita, između Ukrajine, Rusije, Turkiye i UN-a.

Erdogan je pozvao Rusiju i Ukrajinu na okončanje rata, tokom ceremonije potpisivanja sporazuma o izvozu ukrajinskog žita u Istanbulu.​​​​​​​

Je li otvoren put za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH?

Je li otvoren put za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH?

Guterres o sporazumu o izvozu ukrajinskog žita: Nikada potrebniji svetionik nade u Crnom moru

Guterres o sporazumu o izvozu ukrajinskog žita: Nikada potrebniji svetionik nade u Crnom moru

"Usuglašenim tekstom pridonijet ćemo sprečavanju opasnosti od gladi koja čeka milijarde ljudi u svijetu“, kazao je Erdogan nakon potpisivanja sporazuma, te dodao:

"Ponosni smo što učestvujemo u inicijativi koja će odigrati veliku ulogu u rješavanju globalne krize hrane koja je već duže vrijeme zaokupila cijeli svijet“.

Erdogan je također kazao kako je postignut konsenzus o svim procesima od isplovljavanja brodova, njihovog sigurnog transfera i dolaska na odredište.

"Brodovima koji će krenuti na put narednih dana otvorit ćemo novu 'dišnu cijev' preko Crnog mora prema mnogim zemljama svijeta“, kazao je Erdogan, pojašnjavajući također kako izvršenje i nadzor ovog veoma važnog plana vršiti budući zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.

Tone ukrajinskog žita zadržane su zbog ruske agresije koja je počela u februaru, što je uzrokovalo nestašice širom svijeta i rast cijena.

Rusija, optužena da koristi hranu kao oružje, smatra da za krizu treba kriviti sankcije koje je uveo Zapad.

Turski, ukrajinski, ruski i UN zvaničnici prošle sedmice su pristali sastati se kako bi uspostavili koordinacioni centar u Istanbulu koji će upravljati izvozom ukrajinskih žitarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije