Erdogan: Europa je umrla u Bosni, a sahranjena je u Siriji

Anadolija
Erdogan: Europa je umrla u Bosni, a sahranjena je u Siriji
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari kako je "Europa umrla u Bosni, a sahranjena je u Siriji".

Dio je to njegovog govora u programu koji je, u Ankari, upriličen povodom 14. godišnjice smrti prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

"Europa je umrla u Bosni, a sahranjena je u Siriji. Mrtva tijela nevine djece na morskim obalama nadgrobni su spomenici zapadne civilizacije. Nažalost u posljednjih sedam godina europske vrijednosti srušili su njihovi nositelji, uništivši ih jednu po jednu", rekao je Erdogan.

Podsjetio je i kako Turska nije ovisna o Europi, već da je Europa ta kojoj je Turska prijeka potreba.

“Od europskih lidera očekujemo da po strani ostave napade na Tursku i da se dozovu razumu. Huškanje ksenofobije nikome dobro ne donosi. Nigdje neće stići ono koji preko antiislamizma žele doći do vlasti. Bez Turske Europa će stići u samoću, beznadežnost i unutrašnje sukobe. Htjeli oni to vidjeti ili ne, Turska i njeno punopravno članstvo u Europskoj uniji je recept rješenja rastućih i kroničnih problema Europe“, poručio je Erdogan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije