Englez proveo 17 godina u zatvoru zbog silovanja, sad je uhapšen novi osumnjičeni

1
Radiosarajevo.ba
Englez proveo 17 godina u zatvoru zbog silovanja, sad je uhapšen novi osumnjičeni
Foto: Twitter / Andrew Malkinson

Nakon što je pravni tim 57-godišnjeg Andrewa Malkinsona na vidjelo iznio nove DNK dokaze, njegovom klijentu će vjerojatno biti omogućeno da uloži žalbu na presudu iz 2004. godine.

Malkinson je tom presudom osuđen na doživotni zatvor, a dvaput mu je odbijena žalba nakon što je podnio zahtjev da njegov slučaj pregleda Komisija za reviziju krivičnih slučajeva (CCRC).

Malkinson je 2020. pušten na uvjetnu slobodu, a napredak u naučnim metodama je omogućio njegovu pravnom timu da Komisiji pruži nove dokaze koji dovode u pitanje njegovu odgovornost. Otkrivena je prisutnost nepoznatog muškog DNK u uzorcima uzetim sa žrtve i njezine odjeće, a Komisija je potom uspjela identificirati osumnjičenog pretraživanjem Nacionalne baze podataka.

Lagumdžija održao snažan govor: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH

Lagumdžija održao snažan govor: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH

Osuđen zbog davljenja i silovanja žene

Afganistanac u Srbiji ubio dva muškarca, otišao u Veliku Britaniju pa i tamo ubio čovjeka

Afganistanac u Srbiji ubio dva muškarca, otišao u Veliku Britaniju pa i tamo ubio čovjeka

Mančesterska policija je jučer otkrila da je prošlog mjeseca uhapšen 48-godišnji muškarac iz Essexa osumnjičen za silovanje, koji je u međuvremenu pušten na slobodu, iako se i dalje vodi istraga protiv njega, piše Independent.

Komisija je stoga dopustila da se slučaj proslijedi Žalbenom sudu, gdje će sudije odlučiti hoće li dozvoliti žalbu na osuđujuću presudu.

"Nevin sam. Konačno imam priliku to dokazati zahvaljujući ustrajnosti mog pravnog tima", poručio je Malkinson u izjavi koju su objavili njegovi advokati.

"Imam samo jedan život i do sada mi je ukradeno 20 godina. Jučer sam napunio 57 godina. Koliko će još trajati?” upitao je Malkinson.

On je osuđen zbog davljenja i silovanja 33-godišnje žene u Salfordu u julu 2003., presudom porote 10 naprema 2.

Njegov pravni tim tvrdi da je presuda donesena unatoč nedostatku bilo kakvih forenzičkih dokaza koji bi ga povezivali s napadom i unatoč nepodudarnostima u iskazima očevidaca. Novi DNK dokazi predočeni Komisiji uključuju uzorke uzete ispod žrtvinih noktiju. Žrtva je istražiteljima potvrdila kako je noktima nanijela duboku ogrebotinu na licu svog napadača.

Helen Pitcher, predsjednica Komisije, rekla je da njihovo upućivanje Malkinsonova slučaja Žalbenom sudu naglašava važnost postojanja Komisije u britanskom krivičnopravnom sistemu.

"Novi dokazi mogu izaći na svjetlo dana godinama nakon presude", dodala je.

"U svijetu forenzičke nauke koji se stalno mijenja, ključno je da postoji neovisno tijelo koje može poduzeti ove istrage i poslati zabrinjavajuće slučajeve natrag na sud. Nakon prijave gospodina Malkinsona, upotrijebili smo naše posebne ovlasti i stručnost da ponovno ispitamo ovaj slučaj, naloživši stručnjacima da poduzmu najsavremenije DNK testiranje", naglašava Pitcher.

"Bitka za pravdu još nije gotova"

Povodom novih otkrića se oglasila Malkinsonova advokatica Emily Bolton.

"Bitka za pravdu još nije gotova. Žalbeni sud će sada formirati svoje vlastito stajalište o novim dokazima i nadamo se da će se složiti da se Andyjeva osuda sada ne može smatrati ispravnom", kazala je Malkinsonova advokatica.

"Nadamo se da policija i tužilaštvo neće trošiti sredstva suprotstavljajući se ovoj žalbi i da će pravog počinitelja ovog zločina privesti pravdi", zaključila je Bolton.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije