Emmanuel Macron upozorio zapadne sile: 'Ne pokazujte bilo kakve znake slabosti prema Rusiji'

3
Radiosarajevo.ba
Emmanuel Macron upozorio zapadne sile: 'Ne pokazujte bilo kakve znake slabosti prema Rusiji'
Foto: EPA - EFE / Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u četvrtak, 14. marta da bi Evropa trebala da se pripremi za rat ako želi mir, navodeći da se predsjednik Rusije Vladimir Putin neće zaustaviti u Ukrajini ako u toj zemlji ostvari pobedu.

U intervjuu francuskim televizijama TF1 i France 2, Macron je upozorio zapadne sile da ne pokazuju bilo kakve znake slabosti prema Rusiji i ponovio svoj stav da ne treba isključiti slanje zapadnih trupa u Ukrajinu, mada je dodao da sadašnja situacija to ne zahtjeva, ali da Evropa mora da drži otvorene "sve opcije" u slučaju da se rat proširi.

"Ako Rusija nastavi sa eskalacijom, ako se situacija pogorša, moramo biti spremni da donesemo odluke koje su potrebne kako bismo osigurali da Rusija nikada ne pobjedi", rekao je Macron.

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

U intervjuu uglavnom upućenom domaćoj publici, nakon što su francuski opozicioni lideri kritikovali njegove izjave kao ratoborne, Macron je rekao da će "ako Rusija pobjedi u ovom ratu, kredibilitet Evrope sveden na nulu".

"Ako bi se rat proširio Evropom, Rusija bi bila kriva", dodao je francuski predsjednik. "Ali ako bismo odlučili da budemo slabi, ako bismo danas odlučili da nećemo odgovoriti, time bi već izabrali poraz. A ja to ne želim".

Putinovi saveznici upozorili Macrona: 'Snage koje pošaljete u Ukrajinu čeka Napoleonova sudbina'

Putinovi saveznici upozorili Macrona: 'Snage koje pošaljete u Ukrajinu čeka Napoleonova sudbina'

Macron je za rat Rusije i Ukrajine rekao i da je "egzistencijalan" za Francusku i Evropu.

"Naša sigurnost je u pitanju u Ukrajini", dodao je on.

Macron je rekao da je za Evropu važno da ne povlači crvene linije, koje bi Kremlju signalizirale slabost i ohrabrile ga da nastavi s invazijom na Ukrajinu. On je odbio da iznese detalje o tome kako bi moglo izgledati raspoređivanje u Ukrajini.

"Ne želim to da uradim. Želim da Rusija zaustavi ovaj rat i da se povuče sa svojih pozicija i dozvoli mir", rekao je on i dodao da ima razloga da ne bude "precizan", piše Slobodna Evropa.

On je rekao da Francuska nikada neće pokrenuti ofanzivu na Rusiju i da Pariz nije u ratu s Moskvom, uprkos činjenici da je Rusija pokrenula agresivne napade na francuske interese u Francuskoj i van nje.

"Režim u Kremlju je protivnik", rekao je on, odbijajući da Rusiju nazove neprijateljem. On je takođe rekao da Putinove prijtnje o nuklearnim udarima "nisu primjerene".

Macron je rekao da je Ukrajina u "teškoj" situaciji na terenu i da je neophodna jača podrška saveznika.

"Mir ne znači kapitulaciju Ukrajine", rekao je francuski predsjednik. "Željeti mir ne znači poraz. Željeti mir ne znači napustiti Ukrajinu", dodao je on.

On je takođe rekao da se nada da će jednog dana doći vrijeme da se pregovara o miru sa ruskim predsjednikom "ma ko to bio", prvi put predviđajući mogućnost da Putin više ne bude na čelu Rusije.

Macron je takođe rekao da nije otkazao planiranu posjetu Ukrajini iz sigurnosnih razloga. "To je ono što je Rusija rekla. Ne treba im vjerovati", rekao je on.

Macron je rekao da će raditi na pružanju dodatne podrške Ukrajini na sastanku koji je zakazan za petak sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Berlinu.

Iako je djelovalo da je Scholz posebno izrazio protivljenje Macronovoj tvrdnji da ne treba isključiti slanje trupa u Ukrajinu, njemački kancelar je u srijedu odbacio spekulacije o trvenjima između Francuske i Njemačke, rekavši da ima "veoma dobre lične odnose" s Macronom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije