Emir Države Katar: "Bit ćemo uvijek uz našu palestinsku braću"

5
Fena
Emir Države Katar: "Bit ćemo uvijek uz našu palestinsku braću"
FOTO: Fena / Funkcioneri u državi Katar

Emir Države Katar, šeik Tamim bin Hamad al-Thani otvorio je u utorak, 15. oktobra, redovnu sjednicu Vijeća Šura, upućujući značajne poruke domaćoj i međunarodnoj javnosti, javila je agencija QNA

U svom uvodnom obraćanju katarski emir upozorio je da Bliski istok prolazi kroz izuzetno osjetljive i opasne događaje, te "zbivanja koja ugrožavaju sigurnost i stabilnost regije i cijelog svijeta".

"Palestinsko pitanje ostaje na čelu naših prioriteta. Prošla je godina dana od početka brutalne agresije na naše srodnike u Gazi i na Zapadnoj obali. Iza nas je godina razaranja i genocida uz kontinuiranu neaktivnost i neuspjehe međunarodne zajednice da zaustavi ovaj ružan rat koji je prekršio sve vrijednosti koje ujedinjuju čovječanstvo, kao i međunarodne konvencije, norme i vjerske kanone" naveo je, uz ostalo, katarski suveren, prenijela je katarska državna novinska agencija QNA.

Memorijalni centar: 'Pozivamo Schmidta da uputi izvinjenje i pojašnjenje patriotama ove zemlje'

Memorijalni centar: 'Pozivamo Schmidta da uputi izvinjenje i pojašnjenje patriotama ove zemlje'

On je istakao da se Izrael, koji iskorištava neaktivnost međunarodne zajednice i paralizu svojih institucija, a kako bi proveo opasne planove naseljavanja na Zapadnoj obali, upleo u širenje agresije na Liban.

"Ostali smo i još uvijek stojimo uz našu braću u Palestini. Pozvali smo međunarodnu zajednicu da zaustavi novu izraelsku agresiju i napade, te ukine nepravednu opsadu nad palestinskim narodom. Naglasili smo da ovo uništenje neće biti od koristi vis-a-vis nepokolebljivog palestinskog naroda koji brani svoja legitimna prava.

Mahmoud Abbas se obratio u UN-u: "Nećemo otići! Palestina je naša domovina!"

Mahmoud Abbas se obratio u UN-u: "Nećemo otići! Palestina je naša domovina!"

Nakon ove hajke, ubijanja i razaranja, Izrael neće imati drugog izbora nego poštovati ono što je međunarodna zajednica dogovorila u vezi s dvodržavnim rješenjem u skladu s rezolucijama međunarodnog legitimiteta, te se obvezati na njihovu provedbu i prihvatanje palestinske države koja živi rame uz rame s njom, te da palestinski narod dobije sva svoja legitimna prava" poručio je emir Al-Thani.

Dodao je da Katar ulagao i ulaže intenzivne napore sa svojim partnerima kako bi se postigao prekid vatre. Podsjetio je, također, da je upravo zvanična Doha postigla sporazum o primirju koji je implementiran u novembru prošle godine, zaustavljajući barem nakratko ubijanje Palestinaca.

"Unatoč preprekama koje ometaju posredovanje, nastavljamo ulagati sve napore kako bismo postigli sporazum o okončanju ovog rata, zaustavili krvoproliće naše braće u Palestini, omogućili pristup pomoći i oslobađanje zatvorenike i zatočenika, kao uvod u politički put prema pravednom rješenju" poručio je.

Jeziv snimak se širi internetom: Izraelski vojnici šutali tijela sa zgrade na Zapadnoj obali

Jeziv snimak se širi internetom: Izraelski vojnici šutali tijela sa zgrade na Zapadnoj obali

Govoreći o libanskom pitanju, šeik Al-Thani je ponovio osudu zračnih napada i vojnih operacija koje su pokrenule izraelske okupacijske snage protiv Libanonske Republike, a koje su odnijele živote hiljada civila, te dovele do raseljavanja više od milion građana.

"Upozoravali smo na ovu opasnu eskalaciju izraelske agresije, koja se iz dana u dan pretvara u grudvu, kao i njene reperkusije na susjedne zemlje i regiju. Najlakši i najsigurniji način za deeskalaciju na granici s Libanom jeste zaustaviti rat do istrebljenja u Gazi, a što zahtijeva većina čovječanstva.

Ali, Izrael je namjerno odlučio proširiti agresiju kako bi izvršio planirane spletke na drugim lokacijama, poput Zapadne obale i Libana, jer to vidi priliku za to. Pozivamo na prekid agresije na Liban i na provedbu međunarodnih rezolucija, uključujući Rezoluciju 1701 Vijeća sigurnosti iz 2006. godine" rekao je Al-Thani.

Motaz Azaiza podijelio lijepu vijest iz New Yorka: 'Znate li s kim sam se danas sastao?'

Motaz Azaiza podijelio lijepu vijest iz New Yorka: 'Znate li s kim sam se danas sastao?'

Al-Thani je, također, naglasio značaj koji Katar pridaje odnosima sa zemljama Zaljeva, posebno ukazujući na potrebu dodatnog razvoja međusobnih odnosa. Zvanična Doha slijedi dijaloški pristup i preventivnu diplomatiju. U svojoj vanjskoj politici Katar podržava pomirljiva politička rješenja i kurs mirnog rješavanja sporova te se uključuje u posredovanje kada je to moguće, što zahtijeva potrebnu fleksibilnost za uspješno obavljanje ove uloge, konstatirao je katarski emir.

Govoreći o katarskoj ekonomiji, emir Al-Thani je kazao da je, uprkos očekivanom padu rasta, katarska privreda nastavila rasti tokom 2023. godine.

Analize pokazuju da je BDP porastao za 1,2 posto, uz rast sektora ugljikovodika za 1,4 posto i drugih u oblasti industrije. Međunarodni monetarni fond procjenjuje da će privreda zemlje Zaljeva rasti za 2 posto na kraju tekuće godine, da bi napravila skok na 4,1 posto godišnjeg rasta tokom srednjoročnog razdoblja (2025.-2029.) potaknuto projektima proširenja proizvodnje plina, proizvodnim projektima i inicijativom Treće nacionalne razvojne strategije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije