EMA objavila koliko su Pfizer i Moderna učinkovite protiv indijskog soja koronavirusa

2
Radiosarajevo.ba
EMA objavila koliko su Pfizer i Moderna učinkovite protiv indijskog soja koronavirusa
Foto: Arhiv/ EPA-EFE / Pfizer i Moderna

Cjepiva protiv COVID-19 na bazi glasničke RNA kao što su BioNtech/Pfizer i Moderna, čine se učinkovitima protiv indijske varijante koronavirusa, objavila je Europska agencija za lijekove (EMA).

"Podaci koje je iznio europski regulator o učinkovitosti cjepiva mRNA protiv varijante B.1.617 COVID-19 "ohrabruju", potvrdio je Marco Cavaleri, predsjednik radne skupine EMA-e odgovoran za strategiju cijepljenja, piše Zimo.hr.

Na konferenciji za novinare u srijedu Cavaleri je rekao i da je optimist u pogledu djelotvornosti da cjepiva na bazi adenovirusa, kakva su razvili AstraZeneca/Oxford te Johnson & Jonhson, također štite od indijske varijante.

"Čekaju se dodatni podaci iz Indije gdje se primjenjuje cjepivo AstraZeneca", rekao je.

Do danas, sve u svemu, uvjereni smo da će cjepiva biti učinkovita protiv te varijante, dodao je Cavaleri.

U Europskoj uniji odobrena su četiri cjepiva: Pfizer/BioNTech i Moderna, koji se koriste tehnologijom mRNA te AstraZeneca i Johnson & Johnson, virusna vektorska cjepiva.

Varijanta B.1.617, koja se prvi put u Indiji pojavila u oktobru, otkrivena je u 44 države, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je tu varijantu svrstala na popis "zabrinjavajućih".

Time se indijska varijanta pridružila 'zloglasnim' varijantama koje su se pojavile u Velikoj Britaniji, u Brazilu te Južnoj Africi, a koje su smatrane opasnijima od originalne verzije koronavirusa jer su zaraznije, smrtonosnije ili otpornije na pojedina cjepiva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije