! / EMA: Europske zemlje trebaju same odlučiti kako će postupiti sa AstraZenecom

08. 04. 2021. u 07:55:00 Hina

Shares: 0

Europske zemlje trebale bi same odlučiti kako će postupati s upotrebom vakcine AstraZeneca na temelju svojih stopa zaraza i dostupnosti alternativnih cjepiva, objavio je europski medicinski regulator u srijedu.

Nekoliko europskih zemalja najavilo je ograničenje upotrebe cjepiva AstraZenece među mlađim ljudima zbog pojave rijetkih krvnih ugrušaka, većinom kod žena mlađih od 60 godina u dvije sedmice nakon vakcinisanja.

No, Europska agencija za lijekove (EMA) suzdržala se od davanja preporuka i navela da bi zemlje trebale same procijeniti rizik s obzirom na lokalne uslove koji se vrlo razlikuju unutar bloka.

“Trudimo se pružiti što više informacija možemo o identificiranim prednostima i rizicima, i na temelju toga i pandemijske situacije u zemlji članici – stopi zaraze, dostupnosti različitih cjepiva – države članice mogu donijeti različite odluke o tome koga cijepiti”, rekla je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke u brifingu.

Cooke je rekla da je rizik smrtnosti zbog COVID-a "puno veći" od rizika smrtnosti od rijetkih nuspojava.

“Vrlo je važno da koristimo cjepiva i pobijedimo ovu pandemiju”, rekla je Cooke.

Sabine Straus, predsjednica Odbora za sigurnost EMA-e, rekla je da nuspojave nisu neočekivane zbog velikog broja doza koje će biti administrirane.

EMA je do 4. aprila zaprimila izvješća o 169 slučajeva rijetkih krvnih ugrušaka u mozgu, odnosno cerebralne venske sinusne tromboze (CVST) na 34 miliona primijenjenih doza u Europskom gospodarskom prostoru (EEA), dodala je Straus.

Također su zabilježena tri slučaja krvnih ugrušaka s niskim trombocitima nakon cijepljenja cjepivom Johnson & Johnson, rekao je dužnosnik EMA-e za analizu podataka Peter Arlett. Stručnjaci su rekli Reutersu da je prerano reći jesu li ti slučajevi povezani s cjepivom.

AstraZeneca će pojavu krvnih ugrušaka uvrstiti u informacije o proizvodu
AstraZeneca je priopćila u srijedu da surađuje s europskim i britanskim regulatorima na izmjeni informacija na njihovom cjepivu protiv covida-19 nakon što su regulatori objavili da se krvni ugrušci u mozgu trebaju navesti kao rijetka nuspojava cjepiva.

"Oba ova mišljenja potvrdila su da cjepivo nudi visoku zaštitu protiv svih ozbiljnosti infekcije COVID-19 i da su te koristi i dalje daleko veće od rizika", navela je AstraZeneca.

"Ipak, došli su do mišljenja da postoji mogućnost da su ti događaji povezani s cjepivom i zatražili da se navedu kao iznimno rijetka nuspojava (…) AstraZeneca aktivno surađuje s regulatorima kako bi unijela promjene u informacije o proizvodu", dodaje se u priopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)