Ekstremne vrućine dovode do pojave novih virusa i bolesti

Radiosarajevo.ba
Ekstremne vrućine dovode do pojave novih virusa i bolesti

Ekstremno visoke temperature koje su u posljednje dvije sedmice zabilježene u Egiptu dovele su do pojave novih virusa i bolesti koje su nepoznate svjetskoj medicini, javlja Anadolu Agency (AA). Direktor Centra za klimatske promjene Egipta Hisam Namat kazao je da su ekstremno visoke temperature u toj zemlji dovele do pojave novih virusa i bolesti s kojima se svijet do sada nije suočavao.

Govoreći za egipatsku televiziju Hayat Namat je kazao da je u velikoj mjeri povećan broj oboljelih od nekih virusa, i to sve zbog ekstremno visokih temperatura. Prema njegovim riječima, u pitanju su do sada neispitani i nepoznati virusi koji imaju smrtne posljedice.

Zbog ekstremno visokih temperatura broj mrtvih u Egiptu je povećan na 98 osoba. Stručnjaci navode da temperature ovolikog intenziteta nisu izmjerene od 1978. godine. Posebno visoke temperature zabilježene su na jugu zemlje, od 45 do 50 stepeni celzija. Također, postotak vlage u zraku je dosegao velike vrijednosti i do 85 posto. To uveliko otežava život stanovnika tog područja.

Prošle sedmice se pojavila tvrdnja da je došlo do pojave novih virusa i bolesti, međutim, vlasti nisu potvrdile ovu tvrdnju. Prema podacima egipatskog ministarstva za zdravstvo, 447 osoba je primljeno u bolnicu zbog posljedica visokih temperatura, a 220 osoba je pušteno kući na liječenje.

Ministarstvo apelira na građane da ne izlaze vani ukoliko ne moraju. Apeliraju i da građani konzumiraju što više vode, kao i da nose kišobrane u slučaju izlaska vani. U nekim egipatskim gradovima temperature dosežu i do 50 stepeni te je egipatska vlada odlučila da radnici koji rade vani ne dolaze na posao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije