Ekološka katastrofa u SAD-u: Urušio se most tokom prelaska voza, iscurili toksični materijali

0
Radiosarajevo.ba
Ekološka katastrofa u SAD-u: Urušio se most tokom prelaska voza, iscurili toksični materijali
Foto: Facebook / Urušeni most u Montani

Iskakanja voza sa šina u Montani uzrokovao je urušavanje mosta preko rijeka Yellowstone i poslao više vagona u vodu, rekli su dužnosnici okruga Stillwater u subotu.

Oštećeni željeznički vagoni prevozili su "topljeni sumpor i asfalt", prema saopštenju Montana Rail Link.

Dva vagona s natrijevim hidrogen sulfatom bila su dio iskakanja sa šina, ali nijedan nije sletio u rijeku "i provedene su početne procjene kvalitete zraka koje su potvrdile da nema oslobađanja povezanog s ta dva vagona", rekla je željeznica.

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Iskakanje sa šina dogodilo se oko 6:00 sati ujutro. Više cisterni oštećeno je i cure "naftni proizvodi", prema službi za katastrofe i hitne slučajeve okruga Yellowstone.

Iskakanje sa šina na Montana Rail Link vozu uključivalo je "nekoliko vagona s opasnim supstancema", rekla je regionalna željeznička firma u ranijem saopštenju. Posada voza je sigurna i nema izvještaja o povredama, rečeno je u navedenom saopštenju.

Train derails in Yellowstone River

A freight train derailment and bridge collapse sent multiple rail cars plunging into the Yellowstone River in Montana, spilling chemicals into the water. Zohreen Shah reports on the urgent race to contain the spill. https://trib.al/FbRAHsi

Posted by ABC World News Tonight with David Muir on Saturday, June 24, 2023

Dužnosnici okruga Yellowstone rekli su da nema trenutačne prijetnje i "poduzimaju se mjere opreza".

Željeznica je rekla da će "sigurno odgovoriti na hitnu situaciju, kontrolirati sve ispuštanje i ublažiti utjecaje".

"Tokom situacije MRL će sarađivati ​​s lokalnim, državnim i saveznim partnerima kako bi procijenio utjecaj na prirodne resurse i razvio odgovarajuće napore za čišćenje, uklanjanje i obnovu", navodi se u saopštenju.

Uzrok iskakanja sa šina još nije utvrđen i ljudima se traži da se udalje s područja oko mosta željezničke pruge preko rijeke Yellowstone, piše CNN

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije