Ekološka katastrofa: Masovni pomor riba u rijeci Odri

0
Deutsche Welle
Ekološka katastrofa: Masovni pomor riba u rijeci Odri
Foto: Twitter / Pomor ribe na rijeci Odri

Što se dogodilo u rijeci Odri? Što je razlog masovnog pomora riba? Građani, ribari, ali i političari su šokirani katastrofom koja se proteklih dana dogodila u toj rijeci.

"Pričamo samo o ribama, ali ustvari je kompletan eko-sustav rijeke Odre uništen", izjavio je jutros u programu radio-postaje RBB-Inforadio Axel Vogel, ministar zaštite okoliša u saveznoj zemlji Brandenburg. On je dodao kako uzrok prirodne katastrofe i dalje nije poznat. Vogel kaže kako će trebati dugo vremena da se "oporave" školjke, insekti i sva druga flora i fauna u toj rijeci.

Dok građani, ribari, pa i političari u šoku komentiraju masovni pomor riba, premijer Brandenburga Dietmar Woidke u ponedjeljak će posjetiti pogranično područje prema Poljskoj. U mjestu Lebusu osobno će se uvjeriti u razmjere eko-katastrofe.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Ekološka katastrofa u Španiji: Tone uginule ribe završile na obalama mora

Ekološka katastrofa u Španiji: Tone uginule ribe završile na obalama mora

Tokom vikenda su građani, ali i brojni volonteri, te članovi spasilačkih službi iz rijeke Odre izvadili veću količinu uginule ribe. U toku je ispitivanje uzoraka s terena u laboratorijima. Između ostaloga se provjerava je li do pomora ribe možda došlo zbog povećane količine soli u vodi.

Analiza u toku

Tokom analize uginulih riba iz rijeke, po navodima poljske vlade nisu pronađene nikakve toksične tvari. Istraženo je da li se u ribama nalazi povećana količina žive ili teških metala, rekla je jučer poljska ministrica zaštite okoliša Anna Moskwa u Szczecinu, na zajedničkoj konferenciji za medije u društvu svoje njemačke kolegice Steffi Lemke.

Pomor ribe
Foto: EPA : Pomor ribe

Uzorci riba ispitani su i na mogući učinak oko 300 drugih štetnih tvari, među njima i na pesticide. Stručnjaci će istražiti i ponašanje riba neposredno prije uginuća. Za sada se tokom analize uočila povećana količina kisika u riječnoj vodi.

Njemačka i Poljska naglašavaju kako zajedničkim snagama žele razjasniti okolnosti masovnog pomora riba. Lemke je dodala kako se na sastanku produktivno diskutiralo, te da su dogovoreni "zajednički koraci". A u to spada i poboljšanje po pitanju informacijske politike oko čega je, kako je kazala Lemke, proteklih dana bilo određenih propusta.

Njemačke vlasti su naime o pomoru riba informirali ribari, a ne nadležne poljske službe. Lemke je za stanicu NDR prije toga rekla da je vlada susjedne zemlje već priznala kako informacije o prirodnoj katastrofi nisu pravovremeno komunicirane ni unutar Poljske.

"A te su informacije do nas stigle još mnogo kasnije", dodala je njemačka ministrica, koja je ujedno upozorila da se u ovom trenutku uopće ne može ni predvidjeti kakve će srednjoročne ili dugoročne učinke imati ova katastrofa.

Zabrinuti građani

Pomor riba već danima je glavna tema, pogotovo u pograničnom području između Poljske i Njemačke. Ljudi koji žive uz rijeku su uznemireni. Po službenim navodima, poljska vlada je već koncem jula dobila prve informacije o tome da je u rijeci Odri uočena veća količina uginule ribe. Poljska je raspisala nagradni fond od 200.000 eura za sve informacije koje bi mogle pomoći u otkrivanju uzroka pomora. Ne isključuje se mogućnost da je netko u rijeku ispustio kemijski otpad.

U međuvremenu se širi zabrinutost i među građanima na obalama Baltičkog mora. Po navodima ministarstva zaštite okoliša u saveznoj zemlji Mecklenburg-Vorpommern, za sada nije uočena uginula riba u njemačkom dijelu szczecinske luke, tamo gdje se Odra ulijeva u Baltik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije