! / Egipat prešao prag od 100 miliona stanovnika: Dijete se rađa svakih 17,9 sekundi

12. 02. 2020. u 07:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 123

Egipat je u utorak prešao simboličan prag od 100 miliona stanovnika, uz demografski rast koji predstavlja velik izazov za zemlju čije je stanovništvo, često mlado i siromašno, koncentrirano na malom dijelu teritorija koji ovisi o rijeci Nil.

Elektronički brojač na zgradi u kojoj se nalazi Egipatska statistička agencija (CAPMAS) u Kairu, gradu s 20 miliona stanovnika, prešao je u utorak s osam na devet znamenki. Najnastanjenija arapska zemlja Egipat zauzima treće mjesto po površini kontinenta, iza Etiopije i Nigerije, te 14. mjesto u svijetu.

Stopa nataliteta u toj zemlji u posljednjih je 30 godina eksplodirala s prosječno 1,5 miliona rođenja godišnje. Prije 30 godina, 1990. godine, Egipćana je bilo „samo“ 57 miliona, gotovo koliko i stanovnika Francuske u to doba.

U Egiptu se jedno dijete rađa prosječno svakih 17,9 sekundi, prema saopćenju CAPMAS-a. Dok vlasti pokušavaju djelovati, posljednjih godina pokrenute kampanje senzibilizacije javnosti, poput „Dvoje djece je dovoljno“, ne daju rezultate.

Nakon devalvacije nacionalne valute gomilaju se gospodarske poteškoće. Inflacija je drastično smanjila kupovnu moć. Prema posljednjim podacima CAPMAS-a, gotovo svaki treći Egipćanin živi ispod praga siromaštva. Nadalje, kao u većini arapskih zemalja, i Egipat ima posebice mlado stanovništvo, s više od 60 posto građana mlađih od 30 godina.

Prema predviđanjima Ujedinjenih naroda, Egipat će, ako se ne uspostavi učinkovita politika, 2030. imati 120 miliona stanovnika.

NEMA KOMENTARA