Egipat je domaćin novih izraelsko-palestinskih pregovora uoči ramazana

0
Fena
Egipat je domaćin novih izraelsko-palestinskih pregovora uoči ramazana
Foto: AA / Gaza

Egipat je ugostio izraelske i palestinske dužnosnike u ljetovalištu Sharm el-Sheiku u naporima koje podupiru SAD i Jordan, kako bi se smirio val nasilja na Zapadnoj obali uoči mjeseca ramazana.

Sastanak je uslijedio nakon samita u Jordanu održanog 26. februara uz posredovanje SAD-a, prvog takve vrste u zadnjih nekoliko godina, na kojemu su Izrael i Palestina obećali smiriti situaciju, ali zbog frakcija s obje strane nasilje nije zaustavljeno, prenosi Al Jazeera.

"Cilj je sastanka u Sharm el-Sheiku 'podržati dijalog između palestinske i izraelske strane kako bi se zaustavile jednostrane akcije i eskalacija, prekinuo postojeći krug nasilja i postigao mir'", saopćeno je iz egipatskog ministarstva vanjskih poslova.

Oglasili se iz SDA: 'Dodikove laži i prijetnje su alibi za secesionizam'

Oglasili se iz SDA: 'Dodikove laži i prijetnje su alibi za secesionizam'

To bi moglo "olakšati stvaranje ozračja pogodnog za nastavak mirovnog procesa", dodaje se.

Palestinci namjeravaju uspostaviti nezavisnu državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, teritorijima koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine.

Ali mirovni pregovori su u zastoju od 2014. godine i Palestinci kažu da je širenje jevrejskih naselja potkopalo izglede za uspostavu održive države.

Muslimanski mjesec posta ramazan počinje naredne sedmice.

Prijašnjih su godina izbili sukobi između izraelske policije i Palestinaca kod jerusalemske džamije Al Aksa na vrhuncu ramazana, koji se ove godine poklapa sa jevrejskim Pesahom i kršćanskim Uskrsom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije