Egipat je domaćin novih izraelsko-palestinskih pregovora uoči ramazana

0
Fena
Egipat je domaćin novih izraelsko-palestinskih pregovora uoči ramazana
Foto: AA / Gaza

Egipat je ugostio izraelske i palestinske dužnosnike u ljetovalištu Sharm el-Sheiku u naporima koje podupiru SAD i Jordan, kako bi se smirio val nasilja na Zapadnoj obali uoči mjeseca ramazana.

Sastanak je uslijedio nakon samita u Jordanu održanog 26. februara uz posredovanje SAD-a, prvog takve vrste u zadnjih nekoliko godina, na kojemu su Izrael i Palestina obećali smiriti situaciju, ali zbog frakcija s obje strane nasilje nije zaustavljeno, prenosi Al Jazeera.

"Cilj je sastanka u Sharm el-Sheiku 'podržati dijalog između palestinske i izraelske strane kako bi se zaustavile jednostrane akcije i eskalacija, prekinuo postojeći krug nasilja i postigao mir'", saopćeno je iz egipatskog ministarstva vanjskih poslova.

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

To bi moglo "olakšati stvaranje ozračja pogodnog za nastavak mirovnog procesa", dodaje se.

Palestinci namjeravaju uspostaviti nezavisnu državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, teritorijima koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine.

Ali mirovni pregovori su u zastoju od 2014. godine i Palestinci kažu da je širenje jevrejskih naselja potkopalo izglede za uspostavu održive države.

Muslimanski mjesec posta ramazan počinje naredne sedmice.

Prijašnjih su godina izbili sukobi između izraelske policije i Palestinaca kod jerusalemske džamije Al Aksa na vrhuncu ramazana, koji se ove godine poklapa sa jevrejskim Pesahom i kršćanskim Uskrsom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije