Egipat: Donesena odluka o raspisivanju referenduma

Radiosarajevo.ba
Egipat: Donesena odluka o raspisivanju referenduma

Egipatski predsjednik Muhamed Mursi donio je odluku o raspisivanju referenduma za 15. decembar, na kojem će Egipćani odlučivati o ustavnoj reformi na osnovu Nacrta koji je pripremila Komisija za pripremu i provedbu ustavnih reformi, javlja dopisnik agencije Anadolija

Mursi je preuzeo kompletirani Nacrt ustava na sastanku kojem su prisustvovali i egipatski premijer Hišam Kandil, predsjednik komisije Husem El-Girjani, te ostali članovi komisije. 

''Na ovaj historijski dan želim da pozdravim sve žene, muškarce, mlade, muslimane i kršćane. Egipćani će odlučiti o ustavnim reformama u zemlji'', rekao je Mursi i zahvalio se članovima komisije koji su pripremili Nacrt Ustava Egipta. 

Predsjednik Komisije za pripremu i provedbu ustavnih reformi Girjani je istakao da će nastupajućim referendumom biti okončana prelazna vlast u zemlji i da će biti poništene sve odluke donesene u proteklom periodu a koje su se odnosile na ustavne izmjene. 

Muhamed Mursi ranije je u okviru ustavnih reformi najavio regulativu kojom bi odluke predsjednika bila izvan ingerencija pravosudnih institucija u zemlji, što je prouzrokovalo masovne proteste opozicije, ali i okupljanja Mursijevih pristalica. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije