DW: Evropski parlament zasjeda u novom sazivu

Radiosarajevo.ba
DW: Evropski parlament zasjeda u novom sazivu

U Strazburu se u utorak održava konstituirajuća sjednica novoizabranog Evropskog parlamenta. Iako ovaj parlament nema klasičnu vladajuću stranu i opoziciju, politička borba oko važnijih funkcija je itekako prisutna.

736 poslanika iz država Evropske unije u utorak (14.07.) će izabrati predsjedavajućeg parlamenta. Za najizglednijeg kandidata važi Poljak Jirži Buzek. U slučaju njegovog izbora na tu funkciju predsjednik parlamenta bi po prvi put nakon pada željezne zavjese postao političar sa istoka Evrope.

Dosadašnji predsjednik parlamenta Hans Gert Pöttering odlazi a na njegovo mjesto najvjerovatnije sjeda jedan političar iz Poljske. Činjenica da bi mogao postati prvi političar sa istoka Evrope na ovoj važnoj funkciji, očito je vrlo važna i za samog Jiržija Buzeka.

"To bi bilo nešto posebno za mene i za države koje su se prije dvadeset godina oslobodile komunističkog režima. 1989 je simbolična godina. To što bih ja mogao postati predsjednik parlamenta znači da pokušavamo da se još više približimo jedni drugima. Integracija je važna misija za sve i to bi bio jedan od prioriteta u predstojećem periodu rada parlamenta."

Podrška svih frakcija

Bivši aktivista poljskog sindikata Solidarnost dobija podršku i izvan svoje konzervativne frakcije. Podržavaju ga brojni poslanici liberala i stranke zelenih, ali i jedna od najjačih frakcija - socijalisti. Jedan od lidera njemačkih konzervativaca Werner Langen objašnjava zašto o pitanju predsjedavajućeg parlamenta postoji konsenzus među frakcijama.

"To je sve trasnparentno i tu nema nikakvih političkih igara. Kao dvije najveće frakcije konzervativci i socijalisti nose odgovornost da se pobrinu za stabilnost parlamenta."

Već sada važi za sigurno da će Buzek dobiti podršku većine. Dosadašnji predsjednik Evropskog parlamenta, Hans Gert Pöttering pohvalio je svog vjerovatnog nasljednika kao izvrsnu ličnost. Predstojeći izbor bivšeg poljskog premijera Buzeka pokazuje da je podjela Evrope konačno prevaziđena, smatra Pöttering.

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije