Dvostruki napad na crkvu: Poginulo 77 osoba za vrijeme nedjeljne mise

Fena
Dvostruki napad na crkvu: Poginulo 77 osoba za vrijeme nedjeljne mise
Foto: Fena / Poprište napada
Napad Najmanje 27 osoba je stradalo, a 77 povrijeđeno u dvostrukom napadu na crkvu u gradu Jolo u provinciji Sulu na jugu Filipina, saopćila je jutros vojska, javila je agencija AP.

Prva eksplozija odjeknula je u katedrali za vrijeme nedjeljne mise, a druga na parkiralištu blizu katedrale, dok su vojnici dolazili na mjesto nesreće, prenosi Al Jazeera Balkans.

Napad se dogodio dva dana poslije referenduma na kojem su se građani izjasnili za davanje veće autonomije području Bangsamoro u čijem je sastavu otok Jolo. U regiji Bangsamoro većinu čine muslimani.

Među žrtvama ima vojnika, dok je skoro 80 osoba povrijeđeno, dodali su isti izvori koji su naveli da je vjerovatno u pitanju teroristički čin.

Otok Jolo uporište je naoružane grupe Abu Sayyaf, osnovane krajem devedesetih godina prošlog vijeka. Ta grupa izvela je nekoliko napada, među kojima na brod 2004. kada je poginulo 116 osoba. Abu Sayaf je odgovoran i za otmicu turista 2000. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije