Dvije države omogućile besplatan prijevoz vozom za Ukrajince

0
Hina
Dvije države omogućile besplatan prijevoz vozom za Ukrajince
Foto: Unian / Izbjeglice iz Ukrajine

Njemačka željeznica (Deutsche Bahn) ponudila je besplatni prijevoz svim Ukrajincima koji s poljsko-ukrajinske granice žele stići do Njemačke, a sličnu ponudu objavile su u nedjelju i Austrijske željeznice.

“Od nedjelje svi ukrajinski državljani mogu besplatno koristiti vozove iz Poljske u smjeru Njemačke”, priopćio je Deutsche Bahn (DB).

Kako je saopćeno, DB stoji u prisnom kontaktu s vlastima i željezničkim kompanijama u Poljskoj.

Centar za nestale o potrazi za Dankom Ilić: Ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

Centar za nestale o potrazi za Dankom Ilić: Ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

Prema informacijama DB-a iz Przemysla na poljsko-njemačkoj granici i iz Varšave dnevno prometuje šest EC vlakova.

Na poljsko-ukrajinskoj granici se okupilo na desetak hiljada Ukrajinaca od kojih mnogi žele nastaviti dalje prema rodbini u Njemačkoj gdje živi oko 150.000 Ukrajinaca.

Slična ponuda državljanima Ukrajine, kako je saopćilo ministarstvo prometa u Beču, stigla je i od Austrijske državne željeznice (ÖBB).

“Još smo jučer s ÖBB-om dogovorili da Ukrajinci koji se nalaze u bijegu od ratnih razaranja mogu besplatno koristiti vozove Austrijske željeznice. Vrlo je važno da u ovom trenutku reagiramo brzo i nekomplicirano i to i činimo”, rekla je ministrica prometa i zaštite prometa Leonore Gewessler.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije