"Dvanaest užasnih" u pamfletu evropskih Socijalista

Radiosarajevo.ba
"Dvanaest užasnih" u pamfletu evropskih Socijalista

Evropski socijalisti su nekoliko dana prije izbora za Evropski parlament na provokativan način napali svoje protivnike. Sačinili su „listu užasnih potencijalnih članova Evropskog parlamenta“ od kandidata iz protivničkih stranaka.

Lista, objavljena u utorak, 28. maja, sadrži osam kandidata Evropske narodne stranke (EPP), jednog kandidata Liberala, jednog holandskog političara, te lidera Britanske nacionalne stranke (BNP) Nicka Griffina.

Dvanaesta pozicija ostavljena je praznom, kako bi čitatelji i glasači mogli dodati svog „užasnog“ kandidata.

Čini se da nema fiksnih kriterija prema kojima su izabranici poredani, jer se svi opisi razlikuju po dužini, sadržaju i ozbiljnosti.

Griffin, poznat po svom rasizmu i negiranju holokausta nad Jevrejima, stavljen je uz bok Monice Macovei, bivše rumunske ministrice pravosuđa, koja je, kao „kontroverzna osoba“ stekla slavu radeći protiv reforme rumunskog pravosuđa u skladu sa standardima Evropske unije.

Pored njih, na listi je i češki desničarski europarlamentarac Hynek Fajmon, koji je glasao protiv progresivne politike EU glede klimatskih promjena, objašnjavajući svoj stav time da se „klima mijenjala, mijenja se i mijenjat će se, bez obzira uradili mi nešto ili ne“.

Bivši slovački hokejaš i poslanik partije desnog centra Peter Štastny, koji je pri EPP-u formirao monitoring tim, čiji je zadatak bio da pokaže kako vladajuća stranka (a on je u opoziciji) krši ljudska i građanska prava u Slovačkoj.

Kandidat poljske Građanske platforme (PO) Marian Krzaklewski ušao je među „Dvanaest užasnih“ zahvaljujući svojim izjavama tipa: „Poljski ustav je gori od sovjetske invazije“; „Teže je popiti pola litre votke nego oboriti vladu“ ili „Sedamnaesti oktobar može trajati jedan, dva ili tri dana“.

Francuski ministar za socijalna pitanja Brice Hortefeux, kandidat EPP-a, izabran je među neslavnu dvanaestorku zbog izjava da su imigranti „neiskreni i prljavi“, dok je Estonac Igor Grazin na listi zbog svog anti-lisabonskog angažmana i nekih šovinističkih izjava o Fincima.

Italijanski premijer Berlusconi na listi je zbog „svoji šest sudskih procesa zbog finansijskih malverzacija“, te kontrole medija.

Na početku propagandnog pamfleta Socijalisti upozoravaju da ne kritikuju kandidate nego njihove poglede i stavove, te da prozvani kandidati ne bi ništa dobro donijeli u Evropskom parlamentu.

Portparol Socijalista Julian Scola kaže za EUobserver da je lista samo izbor kandidata, te da ne naročitih kriterija.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije