Dvadesetogodišnjak prva žrtva protesta u Istanbulu

Radiosarajevo.ba
Dvadesetogodišnjak prva žrtva protesta u Istanbulu

Dvadesetogodišnji Turčin izgubio je život kad se taksist zabio u grupu protestnika na autoputu u Istanbulu tokom protesta protiv vlade u kojoj je bio i on, javilo je u ponedjeljak udruženje ljekara TBB, što je prva žrtva povezana s protestima, prenose svjetske agencije.

Žrtva je Mehmet Ayvalitas, a čelnik TBB-a Huseyin Demirduzen rekao je da su povrijeđene četiri osobe, među kojima jedna teško, prenosi agencija Reuters.

Policija je u ponedjeljak poslijepodne u Ankari bacala suzavac ne bi li rastjerala oko hiljadu demonstranata, četvrtog dana protesta protiv turske vlade, javlja France Presse.

Policija je intervenisala kad su se demonstranti, većinom studenti, okupili na centralnom trgu Kizilayju, gdje su u nedjelju izbili žestoki sukobi u kojima je povrijeđen veliki broj ljudi. Demonstranti su na policijske vodene topove uzvratili kamenjem, a petstotinjak osoba je privedeno.

Turska: Nastavljeni protesti, 500 uhapšenih

Osim protiv premijera i vlade, Turci su se u ponedjeljak protestovali i protiv  'pristrasnih medija', nezadovoljni izvještavanjem državnih medija o protestima protiv vlade koji već četiri dana potresaju Tursku.

Mediji su prodani!, Ne želimo podaničke medije, uzvikivalo je mnoštvo okupljeno ispred sjedišta medijske kuće Dogus Holding, vlasnika informativne mreže NTV. Štampane i televizijske medije u Turskoj u velikoj mjeri kontrolišu korporacije za koje se smatra da su bliske islamsko-konzervativnoj vladi, koja je na vlasti od 2002.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije