... / Dva mjeseca prije napada, terorist s Novog Zelanda bio pušten iz zatvora

04. 09. 2021. u 10:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U supermarketu na Novom Zelandu 34-godišnji muškarac, sljedbenik Islamske države, izbo je u petak sedam osoba, nakon čega ga je ubila policija. Premijerka Jacinda Ardern izjavila je u subotu kako je napadač u julu bio pušten iz zatvora.

Za sada neimenovani muškarac uzeo je nož u prodavnici u aucklandskom predgrađu New Lynn te izbo sedam kupaca. Pet žrtava je i dalje hospitalizirano s time da je troje u kritičnom stanju, piše CNN.

"Napadač, pristalica ideologije ISIL-a, proveo je ukupno tri godine u zatvoru nakon što je više puta optužen za posjedovanje lovačkih noževa i neprikladnih publikacija", rekla je Ardern, piše Index.

Muškarac, državljanin Šri Lanke, stigao je na Novi Zeland 2011. godine sa studentskom vizom. Policija ga je prvi put uočila 2016. godine kada je na društvenim mrežama napisao komentare koji zagovaraju nasilni ekstremizam.

Prvi put je uhapšen na aerodromu u Aucklandu 2017. godine. Policija je u njegovom stanu pronašla lovački nož i "ekstremističke publikacije". Optužen je za posjedovanje spomenutih predmeta, priznao je krivicu i pušten je uz kauciju.

Ponovno je uhapšen 2018. zbog kupovine noža dok je bio na uslovnoj kazni. Naknadno je u njegovoj kući pronađeno više "neprikladnih ili ekstremističkih materijala". Nakon toga je ostao u pritvoru do jula ove godine te je pušten na sulovnu kaznu od 12 mjeseci s "nadzorom s posebnim uvjetima". Arden je rekla kako tužitelji nisu imali zakonskih osnova da ga dalje zadrže u pritvoru.

Zakonska odredba o skrivanju identiteta napadača je ukinuta, no on ne smije biti otkriven prije nedjelje jer njegova porodica ima rok od 24 sata za žalbu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA