Dunja Mijatović: Mediji se mijenjaju, prijetnje slobodi medija ostaju iste

Radiosarajevo.ba
Dunja Mijatović: Mediji se mijenjaju, prijetnje slobodi medija ostaju iste

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović rekla je danas, u svom obraćanju državama članicama, da iako su se mediji transformirali u proteklih 15 godina, prijetnje slobodi medija su ostale iste.

“Moji prethodnici i ja obraćali smo se ovom Vijeću više puta od 1998, svaki puta iznova izražavajući žaljenje zbog situacije u oblasti slobode medija na teritoriji država članica OSCE-a”, rekla je Dunja Mijatović, tokom prezentacije redovnog izvještaja o radu njenog Ureda Stalnom vijeću.

“Obaveze prema OSCE-u u oblasti slobode medija i dalje se ne poštuju u cjelosti u svim državama članicama. Isuviše je veliki broj onih koji i dalje odbijaju povjerovati da su u njihovim državama prisutni problemi u oblasti slobode medija, a ljudi i dalje idu u zatvor zbog onoga što napišu ili kažu.“

Prilikom obilježavanja 15 godina rada ove institucije OSCE-a, Mijatović je istakla prisutne probleme, ali i rezultate koje je njen Ured ostvario u proteklih 15 godina. Također je ukazala i na predstojeće izazove u oblasti slobode medija, te govorila o radu njenog Ureda u budućnosti. Za vrijeme prezentacije, Dunja Mijatović je naglasila da je sigurnost novinara temeljna pretpostavka za ostvarenje slobode medija i pozvala države članice da urade više kako bi zaštitili novinare i njihovu sigurnost, te navela podatke koji pokazuju da je više od 100 radnika različitih medijskih kuća provelo određeno vrijeme u zatvoru, od objavljivanja posljednjeg redovnog izvještaja predstavnice za slobodu medija u junu.

Web stranica posvećena obilježavanju 15. godišnjice rada Ureda predstavnika OSCE-a za slobodu medija, nalazi se na sljedećoj internet adresi: www.rfom15.org. Izvještaj Ureda upućen Stalnom vijeću OSCE-a nalazi se na sljedećoj internet adresi:  http://www.osce.org/fom/109028; za dokumente u .pdf formatu ili internet adrese stranica koje sadrže dodatne informacije, molimo posjetite: http://www.osce.org/fom/109029.

Svjedoci smo isuviše velikog broja napada, prijetnji, fizičkih nasrtaja pa čak i ubistava novinara. Pozivam države članice da prestanu zakonski goniti i na druge načine ograničavati slobodu medija. Došlo je vrijeme da prekinemo začarani krug nasilja, a prvi korak trebao bi voditi prema prestanku prakse toleriranja ovakvih napada na cjelokupnoj teritoriji država članica OSCE-a“, rekla je Dunja Mijatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije