Dugo očekivani bilateralni susret: Sastali se Joe Biden i Xi Jinping nakon godinu dana

0
AA
Dugo očekivani bilateralni susret: Sastali se Joe Biden i Xi Jinping nakon godinu dana
Foto: X.com / Joe Biden i Xi Jinping

Američki predsjednik Joe Biden i njegov kineski kolega Xi Jinping počeli su u srijedu, 15. novembra, prvi bilateralni susret u nadi da će ublažiti neke od poteškoća u američko-kineskim odnosima.

Biden i Xi sastali su se na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Francisku u američkoj Kaliforniji.

Ovo je njihov prvi sastanak otkako su se posljednji put susreli u novembru 2022. godine na Baliju u Indoneziji.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

"Ne postoji zamjena direktnim razgovorima. Uvijek sam smatrao da su naši razgovori iskreni i uvijek sam ih cijenio", rekao je Biden kratko Xiju tokom sastanka iza zatvorenih vrata.

"Gospodine predsjedniče, znamo se dugo. Nismo se uvijek slagali, što nikoga nije iznenadilo, ali naši sastanci su uvijek bili iskreni, direktni i korisni. Nikada nisam sumnjao u ono što ste mi govorili", dodao je.

Sastanak se održava u trenutku kada Kina i Sjedinjene Američke Države (SAD) pokušavaju da upravljaju rivalstvo koje definiše njihove bilateralne veze.

Očekuje se da će se na sastanku, između ostalog, razgovarati o tenzijama oko Tajvana i Južnog kineskog mora, ekonomskim i trgovinskim pitanjima, vojnom dijalogu na visokom nivou i sukobu u Gazi.

Govoreći nakon Bidena, Xi je rekao da su odnosi SAD-a i Kine "najvažniji bilateralni odnos na svijetu", rekavši da ih treba razvijati kako bi bili od koristi za narode obje države te kako bi ispunili odgovornost za ljudski napredak.

"Za dvije velike države poput Kine i Sjedinjenih Američkih Država, okretanje leđa nije opcija. Nerealno je da jedna strana mijenja drugu. A sukob i konfrontacija imaju teške posljedice za obje strane," rekao je Xi i dodao:

"Još uvijek sam mišljenja da rivalstvo velikih zemalja nije prevladavajući trend sadašnjeg doba i ne može riješiti probleme s kojima se suočavaju Kina i Sjedinjene Američke Države, odnosno svijet u cjelini."

Predstavnici Pekinga i Washingtona održali su nekoliko rundi razgovora na višim nivoima kako bi se omogućila Xijeva posjeta SAD-u, prva od 2015. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije