Duch priznao i traži oprost

Radiosarajevo.ba
Duch priznao i traži oprost

Foto: Nytimes.com

Vođa Crvenih Kmera odgovoran za mučenja Kaing Guek Eav, poznatiji pod nadimkom Holanđanin, izvinio se danas za smrt više od 14 000 ljudi u zatvoru S-21 i postao prvi saradnik Pola Pota koji je priznao odgovornost za zločine počinjene prije 30 godina.

"Odgovoran sam za zločine počinjene u zatvoru S-21, posebno za mučenja i pogubljenja ljudi", rekao je Kaing pred sudom UN u Kambodži, gdje mu se sudi za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

On je dodao da želi da se izvini preživjelima i porodicama žrtava brutalnog režima, te da izrazi žaljenje i iskrenu tugu zbog počinjenih zločina tokom terora sprovođenog od 1975. do 1979. godine, kada je u Kambodži ubijeno 1,7 miliona ljudi

Šezdesetšestogodišnji bivši nastavnik matematike rekao je da je samo izvršavao naređenja najvišeg rukovodstva Crvenih Kmera zbog straha za živote članova svoje porodice u slučaju da ih odbije.

"Ja sam odgovoran za ovaj zločin, ali ja sam samo žrtveno jagnje - osoba koja je igrala jednu ulogu u ubistvima", rekao je Kaing u obraćanju petočlanom sudskom vijeću tokom drugog dana suđenja.

Očekuje se da će on biti ključni svjedok u budućim suđenjima osobama koje je tribunal opisao kao najodgovornije za jedno od najmračnijih perioda 20. vijeka.

SRNA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije