Drugi dan invazije na Ukrajinu: Teška noć pred Kijevom

11
Radiosarajevo.ba
Drugi dan invazije na Ukrajinu: Teška noć pred Kijevom
Foto: Pravda / Gori Kijev

Rusija je jučer ujutro, oko 5 sati, pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Ruska vojska ušla je u zemlju s tri strane, a zabilježeni su ispaljeni projektili i eksplozije u blizini većih gradova.

Ukrajinska vojska kaže da je ubila oko 50 ruskih "okupatora" i oborila nekoliko ruskih aviona i helikoptera, iako to nije nezavisno potvrđeno. . S druge strane, javili su i kako je prvog dana poginulo više od 50 ljudi, te ranjeno više od 160.  

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

Ukrajinski su pružili otpor, ali već jučer izgubili su nekoliko lokacija - među njima je nuklearna elektrana Černobil. 

Sirene za hitne slučajeve oglašavaju se u Kijevu od prvih eksplozija jučer u ranim satima. Stvorile su se velike saobraćajne gužve dok stanovnici pokušavaju pobjeći iz grada nakon što je Ukrajina zatvorila svoj zračni prostor za civilne letove.

Stanovnici su tražili sklonište na stanicama podzemne željeznice - a formirali su se redovi za autobuse, blagajne i benzin.

Nekoliko europskih zemalja koje graniče s Ukrajinom, uključujući Poljsku, Slovačku i Mađarsku, pripremile su se za priljev izbjeglica.

SAD, EU, UK, Kanada i Japan uveli su sankcije protiv lidera Rusije, ruskih banaka, kompanija i zastupnika koji su podržali taj potez. 

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je: "Nastavit ćemo činiti sve što je potrebno da zaštitimo savez od agresije."

23:20

I dalje traju žestoke borbe između ruskih agresora i ukrajinske vojske za prevlast u Kijevu.

22:53

Ipak preokret kada su u pitanju pregovori?

Glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kaže da su spremni razgovarati o prekidu vatre i miru s Rusijom.

Ovo dolazi nakon što je Zelenskij tijekom dana odbio ponudu da se sastane s Vladimirom Putinom u Minsku, u Bjelorusiji koja je ruski saveznik.

Ukrajinci žele da se sastanak održi u Poljskoj, prenose ruski mediji. 

22:20

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Maria Zakharova saopćila je da su vlasti Ukrajine odbile ruski prijedlog za pregovore.

Zakharova je novinarima u Moskvi kazala da je Ukrajine odbila ruski prijedlog pregovora u Minsku.

"Kijev je predložio da sutra razmotrimo tu temu", kazala je Zakharova.

21:37

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko oglasio se putem svog Telegram kanala te je rekao da su ruske snage vrlo blizu gradu i da Kijevu predstoji teška noć.

"Bez imalo pretjerivanja, prijetnja Kijevu je vrlo velika. Slijede nam teška noć i teško jutro. Ruske trupe su vrlo blizu grada. Diverzantske skupine neutraliziraju vojsku i druge službe sigurnosti. Mostovi u gradu su pod posebnom kontrolom i njima patroliraju vojnici. Bolnice rade u ratnom režimu, a kontrolne tačke su postavljene na glavnim ulazima u grad te u blizini strateških objekata u gradu. To sve radimo da bismo zaštitili Kijev. Zahvaljujem građanima na njihovoj spremnosti da obrane grad i zemlju", rekao je Kličko.

CNN je ranije objavio da američki obavještajci strahuju da će Kijev u par dana pasti pod rusku kontrolu.

20:45

Specijalni vozovi za evakuaciju trebali bi saobraćati iz Kijeva u zapadnu Ukrajinu, javlja CNN. 

20:07

Poljska i Češka zatvorit će vazdušni prostor za ruske aviokompanije.

19:50

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky objavio je video s ulica Kijeva u kojem se pojavljuje s premijerom i vodstvom na, kako kaže, prvoj liniji fronta.

Ovim je želio naglasiti da su i dalje u glavnom gradu, naglašavajući borbu do kraja.

 "Mi smo tu. Mi smo u Kijevu. Mi ćemo braniti Ukrajinu do kraja", napisao je.
19:03

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO saveza, obratio se javnosti. 

"Neće Rusi učiniti sigurnijom Ukrajinu. Mi smo se orijentisali na odvaraćanja od rata. Poslat ćemo elemente snaga kao odgovor NATO-a iz kopna i vazduha. Svi savezni su poslali na hiljade trupa, imamo stotine aviona koji su spremni na više od 100 lokacija. Brodovi su spremni, uključujući trupe koji su nosači i udarači. Mi ćemo zaštiti svakog zaštitnika i svaki pedalj teritorije NATO-a", kazao je između ostalog Stoltenberg.

18:43

Oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Rekao je da Srbije poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i bilo koje druge zemlje. Dodao je da se Srbija neće priključiti uvođenju sankcija Rusiji "jer joj nije od vitalnog nacionalnog interesa".  

18:42

Rusija je izbačena i sa Eurosonga, odlučila je Evropska radiodifuzna unija.

17:34

Vijeće Europe suspendovalo Rusiju, ova informacija objavljena je na zvaničnom Twitter profilu Vijeća Europe. 

Odbor ministara odlučio je suspendovati Rusiji pravo na predstavljanje u Odboru ministara i u Parlamentarnoj skupštini, zbog oružanog napada na Ukrajinu.

Dodaje se da suspenzija nije konačna, već privremena mjera. 

16:55

Tokom protesta u Moskvi jedan od okupljenih građana nosio je transparent sa porukom "Ja sam Rus i oprostite zbog napada", čime je poslao snažnu poruku oko trenutnih dešavanja u Ukrajini.

 

 

15:56

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko se pridružio teritorijalnoj odbrani u Kijevu te je sa kalašnjikovom u ruci izjavio za CNN kako smatra da Rusija nikada neće uspjeti zauzeti Ukrajinu.

 

15:43

Moldavska nacionalna pomorska agencija saopćila je da je brod u "neutralnim vodama" Crnog mora pogođen projektilom, pri čemu su dva člana posade teško povrijeđena, javlja AP.

Ova mornarička agencija u saopćenju navodi da je izvor projektila koji je u petak pogodio Millennial Spirit pod zastavom Moldavije - nepoznat.

"Na brodu je izbio požar; oprema i čamci za spašavanje su uništeni", saopćeno je.

"Posada broda napustila je brod, a imali su samo prsluke za spašavanje."

Agencija navodi da je kompanija koja upravlja tankerom ukrajinska pravna osoba, a članovi posade su državljani Rusije. Operacije spašavanja izvele su ukrajinske vlasti, istakla je moldavska agencija.

14:51

Reporterka AP-a nalazi se na sjeveru Kijeva:

 

14:42

14:36

Moskva je spremna poslati svoje predstavnike u bjeloruski glavni grad Minsk kako bi razgovarali s Kijevom, tvrdi glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov, izvijestila je ruska državna novinska agencija RIA-Novosti.

"Nakon prijedloga Zelenskog da se razgovara o neutralnom statusu Ukrajine, Putin može poslati predstavnike Ministarstva odbrane, Ministarstva vanjskih poslova i njegove administracije na pregovore s ukrajinskim izaslanstvom", navodi se u poruci, navodi RIA.

Minsk je odabran kao "platforma za razgovor".

Važna napomena: Ovo dolazi u trenutku kad je Ukrajina pod značajnim pritiskom, jer se čini da se ruske snage približavaju Kijevu. Ušli su u četvrt Obolon na sjeveru grada, samo nekoliko milja od centra i navodno se kreću prema ukrajinskom Ministarstvu odbrane.

14:31

Kijev je "ušao u odbrambenu fazu", rekao je njegov gradonačelnik Vitalij Kličko, dok su se ruske snage približavale glavnom gradu Ukrajine.

Obraćajući se novinarima, rekao je:

"Grad je prešao u odbrambenu fazu. Pucnji i eksplozije odjekuju u nekim četvrtima, diverzanti su već ušli u Kijev.

Neprijatelj želi glavni grad baciti na koljena i uništiti nas."

14:05

MVP BiH je putem nadležnih ambasada i dalje u stalnom kontaktu sa bh. državljanima koji su u Ukrajini u sklopu posmatračke misije OSCE.

Detalji o evakuaciji se ne mogu iznositi u javnost, ali je važno da su svi dobro i zdravo. Misija BiH pri OSCE je u kontinuiranoj komunikaciji sa njima i pruža svu potrebnu i moguću asistenciju.

Ambasada BiH u Mađarskoj je zaprimila nekoliko poziva bh. državljana za pomoć pri evakuaciji i u toku je njihovo procesuiranje.

13:54

Sirene za vazdušni napad ponovno su se oglasile u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, drugog dana ruskih napada.

13:46

Ruske snage preuzele su kontrolu nad aerodromom Hostomel u blizini Kijeva, javlja ruska novinska agencija Interfax.

Rusko ministarstvo odbrane kaže i da su ruske snage blokirale grad Černihiv u Ukrajini.

13:28

Rusija će se vratiti pregovorima s Ukrajinom čim se ukrajinske oružane snage predaju i polože oružje, izjavio je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak, drugog dana ruske vojne intervencije u Ukrajini.

U Moskvi je ponovio raniju izjavu predsjednika Vladimira Putina u kojoj je rekao da je cilj napada bio "denacifikacija" Ukrajine.

"Spremni smo za pregovore u svakom trenutku čim oružane snage Ukrajine odgovore na naš prijedlog, prestanu sa otporom i polože oružje. Niko ih neće zloupotrebljavati, niko ih neće tlačiti, vratimo se našim porodicama i dozvolimo ukrajinskom narodu da sam odlučuje o svojoj sudbini", rekao je Lavrov.

Objašnjavajući ruske motive, Lavrov je rekao da Moskva već osam godina pokušava da riješi ukrajinsku krizu na miran način, kroz promovisanje implementacije sporazuma iz Minska iz 2014., dok je, prema njegovim riječima, Kijev "sabotirao proces uz podršku Zapada".

"Ukrajinski narod mora biti nezavisan, mora imati vladu koja predstavlja svu njegovu raznolikost, bez vanjskog upravljanja, i osim toga bez takvog upravljanja koji podstiče genocid i koristi Ukrajinu kao oruđe za obuzdavanje Rusije", naglasio je Lavrov.

13:24

Prema nacrtu novih sankcija koje su dogovorili čelnici EU-a, svi članovi Dume, ruskog vijeća sigurnosti i svi bjeloruski dužnosnici u vojsci i ministarstvu odbrane koji su "omogućili" invaziju na Ukrajinu bit će podvrgnuti zabranama putovanja i imovina se zamrzava.

Prethodne sankcije pogodile su 351 zastupnika Dume koji su podržavali priznanje Rusije samoproglašenih republika u Lugansku i Donjecku.

Postoji prijedlog da se povećaju kriteriji na popisu za sankcioniranje pojedinaca, kako bi se "bolje uhvatili drugi oblici podrške režimu, uključujući oligarhe".

Dvije dodatne banke bit će podvrgnute sankcijama: Alfa banka i Otkritie, a bit će zabrana pružateljima financijskih usluga iz EU-a da kreditiraju osam tvrtki, od vlasnika morskih luka do proizvođača automobila.

Postoji i prijedlog da se ruskim državljanima zabrani novi depoziti veći od 100.000 eura u bankama EU. Ministri vanjskih poslova sastat će se kasnije poslijepodne kako bi odobrili nacrt teksta.

13:21

12:43

Ruski vojni aerodrom u blizini ukrajinske granice pogodio je najmanje jedan projektil, prema snimcima i slikama na društvenim mrežama.

Nejasno je ko je izveo napad: ni ukrajinska ni ruska vlada nisu komentirale napad.

Čini se da snimci pokazuju projektil dugog dometa koji pogađa uzletište i nekoliko požara na pisti, koja se nalazi u Millerovu u Rusiji, oko 16 kilometara od granice s Ukrajinom.

Lokalne novine Komsomolskaya Pravda izvijestile su da je ukrajinski projektil Tochka-U pogodio vojni objekt u petak, pozivajući se na izvor u agencijama za provođenje zakona u regiji.

Drugi medij, Rostov Gazeta, izvijestio je da su Millerovo napale oružane formacije ukrajinske vojske. Također je izvijestio o neutvrđenom broju ranjenih.

Millerovo je dio Južnog vojnog okruga i u njemu se nalazi 31. gardijska zračna pukovnija koja ima dvije eskadrile Su-30SM.

12:21

Američki obavještajni dužnosnici zabrinuti su da bi Kijev mogao pasti pod rusku kontrolu za nekoliko dana, tvrde dva izvora upoznata s najnovijim obavještajnim podacima.

Izvori su rekli da početna američka procjena, data prije invazije, koja je predvidjela da će ukrajinski glavni grad biti preplavljen u roku od jednog do četiri dana od ruskog napada, ostaje tačna.

Ipak, dužnosnici vjeruju da se Rusija suočava s jačim otporom ukrajinskih snaga nego što je očekivala, prema izvorima.

12:04

12:02

Tim CNN-a posjetio je most koji prelazi iz područja pod ruskom kontrolom u Khersonu, na jugu Ukrajine.

Oko njega su se vodile borbe, a njihov tim vidio je četiri velika kratera granata, 10 odbačenih ukrajinskih oklopnih vozila i nekoliko mrtvih.

Kako javljaju, čini se da su Ukrajinci uspjeli potisnuti Ruse.

U petak ujutro ekipa je također svjedočila nisko letećim borbenim avionima. Ruske snage su navodno s druge strane mosta na skrivenim položajima. U međuvremenu, civili još uvijek voze amo-tamo preko mosta.

CNN-ov tim također čuje sirene za zračni napad u Khersonu.

11:51

11:28

Vlasti u Kijevu poručile su građanima da ostanu kod kuće kako bi izbjegli "aktivne vojne operacije" u okrugu Obolon, sjeverno od centra grada, javlja Reuters.

U međuvremenu, regionalni direktor UNICEF-a rekao je da agencija još uvijek pokušava vidjeti koja je civilna infrastruktura pogođena i gdje.

11:22

Ukrajinska vojska objavila je da se u blizini vladinih zgrada u glavnom gradu Kijevu čuje pucnjava.

Zabilježeno je da su ruski "agenti" i "saboteri" viđeni na oko 7,5 kilometara od glavnog grada Kijeva, navedeno je u saopćenju iz Vojske Ukrajine.

Najžešći sukobi vode se na periferiji grada Ivankova, kao i u Gostomelu, Vorzelu i Buči koji se nalaze u Kijevskoj regiji, objavila je Nacionalna novinska agencija Ukrajine (Ukrinform).

11:10

10:50

Ukrajinske odbrambene snage su ponovo u tweetu pozvale sve civile da se pridruže u odbrani bez obzira na godine.

U izjavi, koja se pripisuje komandantu trupa Juriju Galuškinu, navodi se:

"Danas Ukrajini trebaju svi. Sve procedure za pristupanje su pojednostavljene. Ponesite samo pasoš i matični broj. Ne postoje ograničenja na godine."

10:46

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je "skinuti Ukrajinu s karte nacija", rekao je u petak francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

Ministar je za radio France Inter rekao da su europske sankcije objavljene u posljednja 24 sata osmišljene kako bi "ugušile funkcioniranje Rusije, 'udavile' njeno funkcioniranje".

Ministar je rekao da će francuske sankcije Rusiji koje tek treba objaviti predsjednik Emmanuel Macron "biti drastične i snažne - to znači zamrznuti njihova sredstva, zamrznuti njihove čekovne knjižice, što znači da više neće moći obavljati ekonomske aktivnosti u Francuskoj. ”

10:39

Pucnjava se čuje u blizini naselja u kojem su vladine institucije u Kijevu, javlja Associated Press.

10:00

BBC je objavio video snimke s društvenih mreža koji prikazuju ono što se čini kao ruski tenkovi koji prolaze kroz Obolon, područje sjeverno od centra Kijeva.

Samo u proteklih sat vremena, ukrajinsko ministarstvo obrane potvrdilo je da su se ruske snage infiltrirale u stambenu četvrt.

Čini se da su snimke snimili mještani u svojim domovima. BBC je potvrdio da naselje u ovim videozapisima Obolon.

 

09:56

Ruske vojne snage gađaju desetine civilnih objekata, rekao je dužnosnik ukrajinskog Ministarstva unutarnjih poslova.

"Rusi kažu da ne udaraju na civilne objekte, ali su u posljednja 24 sata pogođene 33 civilne lokacije", rekao je Vadym Denysenko agenciji Reuters.

Ruske snage prišle su glavnom gradu Kijevu nakon što su brzo napredovale s više frontova na sjeveru, istoku i jugu Ukrajine otkako je invazija počela u četvrtak.

09:54

Rusija ograničava korištenje svog zračnog prostora za sve britanske letove, uključujući tranzitne, javile su Ria Novosti.

Informacija je stigla nakon što je britanska vlada objavila da će ruskom nacionalnom prijevozniku Aeroflotu biti zabranjen pristup britanskom zračnom prostoru u okviru opsežnog paketa sankcija objavljenog u četvrtak.

09:51

09:30

Britanski ministar odbrane Ben Wallace izjavio je u petak da Rusija namjerava zauzeti cijelu Ukrajinu, ali da zasad nije uspjela ostvariti svoje glavne ciljeve.

"Definitivno smatramo da Rusi namjeravaju napasti cijelu Ukrajinu", rekao je Wallace za Sky News u petak.

"Ipak, naša procjena od jutros je da Rusija nije postigla nijedan od svojih glavnih ciljeva. Zapravo, ona je iza svog rasporeda. Izgubili su više od 450 ljudi.

Suprotno velikim ruskim tvrdnjama, i zapravo viziji predsjednika (Vladimira) Putina da će Ukrajinci nekako biti oslobođeni i da će svi 'ustati' za njegovu stvar, to se nije dogodilo. Potpuno je pogriješio. A ruska vojska nije uspjela isporučiti njegov glavni cilj", poručio je Wallace.

09:15

Ukrajina očekuje ruski tenkovski napad na svoj glavni grad Kijev danas, što bi mogao postati najteži dan u ratu, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

Anton Heraščenko rekao je da su branitelji Kijeva spremni s protutenkovskim projektilima koje su isporučili strani saveznici.

08:48

Američki State Department objavio je danas da vjeruje kako je ukrajinski predsjednik "glavna meta ruske agresije", a to smatra i sam predsjednik Volodimir Zelenskij.

"Predsjednik Zelenskij predstavlja, čak utjelovljuje, demokratske težnje i ambicije Ukrajine i ukrajinskog naroda. Očekivano je da će biti glavna meta ruske agresije", kazao je za CNN portparol Ned Price.

Dodao je i da nadležna tijela SAD-a već sedmicama govore da su se ruski agenti infiltrirali u Ukrajinu te da "djeluju unutar države". Zelenskij je u Kijevu ponovio komentare SAD-a.

08:46

Ukrajinska vojska objavila je snimak, kako kaže, ulične borbe između ukrajinskih branitelja u gradu Sumi na sjeveroistoku zemlje i ruskih napadača.

Snimak prikazuje eksplozije i plamen koji izbija oko crkve na gradskom trgu, dok se u pozadini čuje pucnjava iz vatrenog oružja.

08:30

08:00

07:45

Ruske jedinice izvele su zračne napade u gradu Kropivnitskiy, a nad gradovima Vilkovo i Tiraspol letjeli su ruski helikopteri.

Ukrajinske jedinice raspoređene su u naseljima Dymer i Ivankov, a navedeno je kako je srušen i most na rijeci na tom području.

07:15

Ukrajinska vojska saopćila je kako kako ima kontrolu nad vojnim aerodromom Hostomel u Kijevu, kojeg su pokušale zauzeti ruske jedinice.

Jučer su se pojavile oprečne informacije o ovoj lokaciji - Rusi su je zauzeli, Ukrajinci vratili, no nije bilo zvaničnih potvrda čiji je Hostomel.

Znamo da su Rusi izvršili helikopterski napad na ovaj dio Ukrajine.

07:00

• Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy potvrdio je više izvještaja o ruskim raketnim napadima na nacionalnom govoru u petak rano ujutro.
• U Kijevu su se u petak u ranim jutarnjim satima čule glasne eksplozije. Reporter Guardiana u gradu potvrdio je da su čuli nešto što je zvučalo kao jaka eksplozija.
• Dvije višekatne stambene zgrade viđene su u plamenu na jugoistoku Kijeva nakon što su ih, kako se izvješćuje, pogodile krhotine iz aviona koji je oboren. Fotografije koje je objavio ukrajinski državni odjel za hitne slučajeve pokazuju kako gori višekatnica.
• Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je oborilo ruski avion iznad Kijeva. Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine, rekao je da je ruski zrakoplov pogođen od strane ukrajinskih zračnih snaga i pao je u okrugu Darnitsky.
• Ruske snage bile su na udaljenosti od nekoliko kilometara od Kijeva, prema američkim dužnosnicima. Prema telefonskom pozivu koji je obavljen u četvrtak oko 18:30 ET, američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je zastupnicima da su ruske mehanizirane snage koje su ušle u Ukrajinu iz Bjelorusije bile oko 20 milja (32 km) od Kijeva, prenosi Associated Press pozivajući se na poznat izvor s pozivom.
• Ukrajinska granična stanica u regiji Zaporožje pogođena je raketnim projektilom u 4.25 ujutro po lokalnom vremenu.
• Ukrajinske oružane snage potvrdile su da se dodatno oružje donosi u Kijev, usred izvješća o eksplozijama u glavnom gradu Ukrajine.
• Ursula von der Leyen i Charles Michel iz EU-a otkrili su detalje druge tranše sankcija Rusiji.
• Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin bio dvoličan u razgovorima s njim, razgovarajući telefonom o detaljima sporazuma iz Minska dok se pripremao za invaziju na Ukrajinu.
• Ujedinjeni narodi objavili su da odmah izdvajaju 20 milijuna dolara za povećanje humanitarnih operacija UN-a u Ukrajini nakon ruske invazije.
• Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy održao je nacionalno obraćanje, potvrdivši da je do sada ubijeno 137 civila i vojnog osoblja u ruskoj invaziji na njegovu zemlju.
Zelenskiy je dodao da je njegova zemlja ostavljena sama da se bori protiv Rusije, a on i njegova obitelj ostali su u Ukrajini, unatoč tome što ga je Rusija identificirala kao "metu broj jedan".
Ukrajinski predsjednik je također odredio punu vojnu mobilizaciju protiv ruske invazije, koja će trajati 90 dana.
• Rusi su također sinoć hrabro protestirali protiv napada na Ukrajinu unatoč često teškim posljedicama toga.
• Vlada Ukrajine traži dobrovoljce iz hakerskog podzemlja u zemlji kako bi pomogli u zaštiti kritične infrastrukture i provođenju misija kibernetičkog špijuniranja protiv ruskih vojnika, prema dvoje ljudi uključenih u projekt koji su razgovarali s novinskom agencijom Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije