Druga strana svjetskog prvenstva u fudbalu: Seksualno ropstvo

Radiosarajevo.ba
Druga strana svjetskog prvenstva u fudbalu: Seksualno ropstvo
Foto: RSE / Bela, 21-godišnja Nigerijka žrtva trgovine ljudima

Uz pomoć osoblja nevladine organizacije "Alternativa", policija je sprovela raciju u mosovskom bordelu kako bi pronašla žrtve seksualnog ropstva. Za te žene je rečeno da su žrtve trgovine ljudima, piše Radio Slobodna Evropa.

Među njima je i 21-ogodišnja Nigerijska Bela koja kaže da joj je obećan posao u Rusiji, kao i da su joj trgovci ljudima pomogli da uđe u zemlju tako što je dobila legitimaciju navijača za Svetsko prvenstvo u fudbalu.

"Oni su rekli da će mi dati legitimaciju za navijače, ali do sada nisam videla svoju legitimaciju. Dali su mi samo pasoš. Moji dokumenti nisu potpuni, jer su moja dokumenta kod njih“, objašnjava Bela.

Kada je došla u Rusiji, bila je primorana da se bavi prostitucijom, a trgovci ljudima kažu da im ona duguje desetine hiljada dolara.

Julija Luganskaja iz NVO „Alternativa“ navodi da mnoge takve žene žive u užasnim uslovima, u kojima njih dvadeset i više dijele jedan stan.

"Bez obzira koliko dugo ostaju u Rusiji - tri mjeseca ili tri godine - nikada ne posjećuju doktora. One se vode kod doktora samo ako su životno ugrožene, a takvi su slučajevi postojali“, ističe Luganskaja.

"Alternativa" saopštava i da su neke nigerijske žene plašene crnom magijom ukoliko ne poštuju trgovce ljudima. Bela je imala sreće. Njen klijent je kontaktirao "Alternativu" i zatražio od NVO da joj pomogne.

"Sve sam mu rekla. Rekao je u redu, da mi ne može pomoći (sada), jer ima djecu i ženu. Ali da će on naći način da mi pomogne", kaže Bela.

Ta nevladina organizacija ne može da pomogne svima. Među njima je i Beki, također Nigerijka, koja je odvedena u policijsku stanicu, ali je odbila da podnese žalbu. Mjesec dana kasnije, ona je pronađena mrtva, nakon što ju je klijent izbacio kroz prozor. Prije početka Svjetskog prvenstva, „Alternativa“, je tražila da postavi bilbord sa brojem njihovog sos telefona, ali su ruske vlasti odbile taj zahtjev, piše Radio Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije