'Droga za cijelu Evropu': Na Siciliji zaplijenjene 42,7 tona kanabisa

Radiosarajevo.ba
'Droga za cijelu Evropu': Na Siciliji zaplijenjene 42,7 tona kanabisa

Jednu od najvećih zapljena smole kanabisa u Evropi, 42,7 tona, izvela je u ponedjeljak na Siciliji talijanska finansijska policija u okviru istrage koju je vodila francuska carina, saopštile su u petak francuske vlasti, piše Fena.

Droga se nalazila na teretnom brodu Aberdeen, koji je plovio pod togoanskom zastavom, s libanskim zapovjedništvom, indijskim i sirijskim mornarima, precizirao je novinskoj agenciji AFP Vincent Sovalere, direktor operacija u Nacionalnoj obavještajnoj direkciji i carinskoj istrazi (DNRED), koji je vodio istragu.

Kada se brod nalazio između Sicilije i Tunisa italijanska finansijska policija je dobila zadatak da ga zaustavi i naredi zapovjednicima da brod usmjere do luke Trapani na Siciliji, precizirano je u saopćenju francuskog ministarstva ekonomije. Petnaest članova posade je predato talijanskim sudskim vlastima.

"S tolikom količinom droge malo je vjerovatno da niko od njih nije znao šta prevoze", rekao je Sovalere.

"Zaplijenjeno je 42,672 tone kanabisove smole. Jedan dio je bio dobro skriven, ali toliku količinu je teško sakriti, međutim, talijanski policajci su brzo otkrili drogu", dodao je on.

Zaplijenjena droga u preporodaji vrijedi oko 120 miliona eura.

"Brod je trebao doploviti u jednu luku u "istočnom Mediteranu", kao naprimjer Libiju, Grčku ili Albaniju, a zatim je droga trebala opskrbiti gotovo cijelu zapadnu Evropu", precizirao je Sovalere.

Najvjerovatnije da je kanabisova smola iz Maroka, glavnog proizvođača koji snabdijeva gotovo cijelu Evropu.

Francuska carina je radila u saradnji s Marinfo mrežom, carinskom obavještajno-pomorskom mrežom, ali i s operativnim centrom za analizu narkotika (Maoc-N), dodalo je francusko ministarstvo ekonomije.

Posljednja rekordna zapljena francuske carine na moru bila je 1999. godine u La Mancheu kada je zaplijenjeno 23,5 tona droge na ribarskom brodu. Najveće zapljene u Evropi bile su krajem februara 1997. godine u luci Anvers (45 tona) u Belgiji i 24. februara 1990. godine blizu Rotterdama (također 45 tona) u Holandiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije