Dramatično upozorenje Njemačke: Europa se mora naoružati, imamo manje od 10 godina

2
Hina
Dramatično upozorenje Njemačke: Europa se mora naoružati, imamo manje od 10 godina
Foto: Twitter / Njemačka vojska / Ilustracija

Sa pomicanjem fokusa europskog sigurnosnog saveznika Sjedinjenih Država na Indo-Pacifik, Europa mora brzo osigurati bolju odbranu jer bi se nove vojne prijetnje mogle pojaviti do kraja desetljeća, rekao je njemački ministar odbrane.

Rusija je znatno povećala proizvodnju oružja radi invazije na Ukrajinu, a prijeti i baltičkim državama, Gruziji i Moldaviji, rekao je Boris Pistorius u intervjuu za Welt am Sonntag.

U međuvremenu će Sjedinjene Države vjerojatno smanjiti svoj vojni angažman u Europi kako se više okreću Indo-Pacifiku.

Ovo je objekat u BiH u kojem je nastradao mladić: ’Bio mu je prvi radni dan’

Ovo je objekat u BiH u kojem je nastradao mladić: ’Bio mu je prvi radni dan’

"Mi Europljani moramo se više angažirati kako bismo osigurali sigurnost na vlastitom kontinentu", rekao je Pistorius, napominjući da će regiji trebati vremena da poveća vlastitu proizvodnju oružja.

"Imamo oko pet-osam godina da uhvatimo korak - u smislu oružanih snaga, industrije i društva", rekao je.

Europi je jasno da će također možda morati nadoknaditi američku pomoć Ukrajini ako Washington ne uspije dogovoriti novo financiranje, dodao je.

Izbor nove poljske vlade koja je više naklonjena Europi sada bi trebao omogućiti Weimarskom trokutu Berlina, Pariza i Varšave da više razviju vojnu suradnju, dodao je.

"Moramo smisliti kako se najbolje postaviti na istočnom krilu na temelju odbrambenih planova NATO-a", rekao je, ističući da sljedeće godine želi otputovati što je prije moguće u Poljsku.

Pistorius je rekao da za sada nije predvidio da će njemačka vojska ponoviti misije tako velike kao one koje su provodile u Afganistanu i Maliju. U Afganistanu je njemačka vojska vodila prve kopnene bitke od kraja Drugog svjetskog rata.

"Ali male misije, posebno u području vojnog savjetovanja ili saradnje i sa zemljama koje ne dijele nužno naše vrijednosti, bit će bitne", rekao je.

Alternativa bi bila da nemamo više nikakvih kontakata s tim zemljama i da ih jednostavno prepustimo Rusima i Kinezima, a to bi bilo vrlo opasno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije