Dramatično u Veneciji: Poplavljena historijska bazilika i gradski trgovi

Radiosarajevo.ba
Dramatično u Veneciji: Poplavljena historijska bazilika i gradski trgovi
Foto: Twitter / Poplava u Veneciji

Veneciju je pogodio drugi najveći talas plime u historiji, poplavivši historijsku baziliku i mnoge gradske trgove i uličice. 

Gradonačelnik Luiggi Brugnaro izjavio je da će proglasiti stanje katastrofe i upozorio na ozbiljnu štetu, prenosi Tanjug.

"Situacija je dramatična. Tražit ćemo od vlade da nam pomogne. Cijena će biti visoka. Ovo je rezultat klimatskih promjena", napisao je Brugnaro na Twitteru.

Visina vode na Trgu Svetog Marka prešla je jedan metar.

Bazilika Svetog Marka poplavljena je šesti put u 1.200 godine, od čega su se četiri poplave desile u posljednjih 20 godina, a najskorija je bila u oktobru 2018. godine.

Za sada nema izvještaja o šteti u bazilici.

Na videosnimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako duboka voda teče kao rijeka ulicama Venecije, kao i visoki talasi koji udaraju brodove privezane kod Duždove palate.

Gradski zvaničnici kažu da je visina talasa bila 187 centimetara, što je nešto manje od rekorda od 194 centimetra, zabilježenog 1966. godine.

Jake kiše pogodile su proteklih dana veći dio Italije, donoseći poplave, posebno na jugu zemlje, a loše vrijeme prognozira se i za naredne dane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije