Dramatična svjedočanstva iz Japana nakon smrtonosnog potresa: 'Jako, jako dugo je treslo...'

0
Radiosarajevo.ba
Dramatična svjedočanstva iz Japana nakon smrtonosnog potresa: 'Jako, jako dugo je treslo...'
FOTO: AA / Posljedice zemljotresa u Japanu

Snažan potres s preliminarnom magnitudom 7,6 po Richteru i tsunami pogodili su u ponedjeljak, 1. januara, središnji Japan i njegovu zapadnu obalu. Srušilo se nekoliko kuća, uglavnom u prefekturi Ishikawa, a izbili su i požari velikih razmjera.

Najmanje šest osoba je ostalo živo zatrpano ispod srušenih zgrada, rekao je na konferenciji za novinare glavni tajnik kabineta Yoshimasa Hayashi. Potvrđena su četiri smrtna slučaja, izvijestio je Reuters.

"Na putu do gradske vijećnice vidjela sam nekoliko uništenih kuća. Vidjela sam i automobil kako pada u rijeku", rekla je za japansku novinsku agenciju Kyodo stanovnica grada Noto, prefektura Ishikawa. Zaštitar u gradskoj vijećnici Wajima u Ishikawi rekao je da se tlo prostorije gotovo u potpunosti urušilo. Prema Ministarstvu obrane, oko 1000 stanovnika evakuirano je u bazu Japanskih zračnih samoodbrambenih snaga (ASDF) u Wajimi. Snage samoodbrane trenutno avionima provjeravaju štetu iz zraka, a jedinice pješačke pukovnije se pripremaju za ulazak.

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Dva sata nakon potresa, oko 33.000 domova još uvijek je bilo bez struje u prefekturi Ishikawa i drugim područjima. Odmah nakon potresa, lokalno stanovništvo se sklonilo u zdravstveni centar Fureai, koji je određen kao centar za evakuaciju u gradu Wajima. 

"Za sada struje ima, ali ako nestane u hladnoj noći, brinem se hoćemo li uspjeti ugrijati toliki broj ljudi", rekao je član osoblja.

"Možda smo tek na početku katastrofe": Stručnjak za cunamije objavio sumorno upozorenje

"Možda smo tek na početku katastrofe": Stručnjak za cunamije objavio sumorno upozorenje

Muškarac u 80-ima koji je pobjegao u obližnju osnovnu školu rekao je da nikad u životu nije doživio potres ovakvih razmjera.

"Ovo je prvi put da sam doživio ovakav potres. Treslo se gotovo dvije minute i bilo je zastrašujuće", rekao je za Kyodo News. Stanovnica Kanazawe Ayako Daikai također se evakuirala u obližnju osnovnu školu sa suprugom i dvoje djece.

"Također sam doživjela veliki Hanshin potres, pa sam mislila da bi bilo najsigurnije evakuirati se", rekla je za Reuters telefonom, misleći na potres magnitude 7,3 koji je 1995. godine sravnio grad Kobe u regiji Hanshin sa zemljom i odnio više od šest hiljada života.

"Još nismo odlučili kada ćemo se vratiti kući", dodala je.

Četrdesetogodišnja žena, koja je u trenutku potresa bila u kući svojih roditelja u gradu Sakai, na obali prefekture Fukui, za Asahi Shimbun je rekla da je odlučila napustiti kuću kad je na televiziji vidjela upozorenje za tsunami.

"Bila sam u kuhinji kad je počelo podrhtavanje. Toliko se treslo da su stvari s polica popadale. Nakon prvog podrhtavanja, nekoliko minuta kasnije krenulo je drugo, još jače podrhtavanje", ispričala je žena.

Kuća njenih roditelja je blizu mora, gotovo u razini mora pa je odmah reagirala i s roditeljima sjela u automobil. Otišla je, kaže, kod rođaka na veću nadmorsku visinu, desetak kilometara od obale.

"Dok sam vozila bilo je naknadnih potresa. U 17 sati osjetilo se već oko pet naknadnih potresa. Naknadni potresi se nastavljaju i ne možemo predvidjeti kada će nas pogoditi tsunami", rekla je za japanske novine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije