Dramatična scena: Avionu otpala ogromna guma sa točka kada je uzletio - nastao veliki haos

0
Radiosarajevo.ba
Dramatična scena: Avionu otpala ogromna guma sa točka kada je uzletio - nastao veliki haos
Foto: Collage / Avion u SAD

Avion Boeing 777 United Airlinesa koji je letio za Japan iz San Francisca sigurno je sletio u Los Angeles u četvrtak, 7. marta, nakon što mu je otpala guma s točka prilikom polijetanja.

Na snimku vidi se kako avionu otpada jedna od šest guma na lijevom glavnom stajnom trapu nekoliko sekundi nakon polijetanja. Guma je pala na parking za zaposlenike na međunarodnom aerodromu San Francisco, udarila u automobil i napravila veliku štetu na vozilu prije nego što je probila ogradu i zaustavila se na susjednom parkingu.

Boeing 777 ima šest guma na svakom od dva glavna stajna trapa. U opasnom incidentu niko nije povrijeđen, rekao je glasnogovornik aerodroma Doug Yakel, piše agencija AP.

Kako su hrvatski mediji vidjeli sjednicu u New Yorku: Amerikanci - 'Dodik je prijetnja miru'

Kako su hrvatski mediji vidjeli sjednicu u New Yorku: Amerikanci - 'Dodik je prijetnja miru'

Vatrogasna vozila bila su u stanju pripravnosti na aerodromu u Los Angelesu, ali njihova intervencija nije bila potrebna jer je Boeing sletio bez problema. Glasnogovornik aerodroma Dae Levine izjavio je da je avion sigurno sletio.

Na letu je bilo 235 putnika i 14 članova posade, saopštio je United Airlines. Avio kompanija saopštila je da je avion, proizveden 2002. godine, dizajniran da sigurno sleti s manje guma ili oštećenim gumama.

Horor u avionu: Krilo se počelo raspadati tokom leta, objavljen i zastrašujući snimak

Horor u avionu: Krilo se počelo raspadati tokom leta, objavljen i zastrašujući snimak

Stručnjaci za avijaciju kažu da se rijetko događa da avionima otpadne guma, ali kako to ne ukazuje na veći sigurnosni problem.

"U avijaciji nikada ne želimo imati kvarove ako se mogu izbjeći, a ovo je primjer toga", kaže Alan Price, bivši glavni pilot kompanije Delta Air Lines. "Preostale gume su u potpunosti sposobne podnijeti teret", dodao je.

Price je rekao da je olabavljena guma obično problem održavanja, a ne problem za koji je odgovoran proizvođač.

John Cox, panzionisani pilot i profesor avionske sigurnosti na Univerzitetu Južna Kalifornija, slaže se s tim ocjenama. "Ne vidim nikakav problem za Boeing jer je tim za održavanje kompanije United promijenio gumu", rekao je.

Savezna uprava za aviaciju će istražiti slučaj, rekao je glasnogovornik Tony Molinaro, javlja Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije