Drama u Njemačkoj: Marokanci avionom do Turske, pa pješke za 500 eura do bh. šlepera

Radiosarajevo.ba
Drama u Njemačkoj: Marokanci avionom do Turske, pa pješke za 500 eura do bh. šlepera
Foto: Policija / Marokanci u bh. šleperu sa poluprikolicom

Njemačka policija izvijestila je o neobičnom pokušaju ilegalnog ulaska u ovu zemlju, a u glavnoj ulozi našao se šleper bh. tablica.

Prošle sedmice je federalna policija u luci Rostock dobila informacije od svojih kolega u policijskoj stanici Dierkow koju je nazvao šef prijevozničke kompanije iz BiH i rekao da su u poluprikolici šlepera njegovog vozača navodno "slijepi putnici".

Njemačka policija uspostavila je kontakt sa vozačem koji je telefonom upućen u policijsku stanicu Dierkow. Kao mjera opreza, osim policijskih snaga, obaviještene su i službe hitne pomoći.

Nakon što su kamion i poluprikolica stigli do mjesta za skladištenje, otvorena su vrata poluprikolice iza kojih su se ukazala četvorica muškaraca. Nosili su zaštitnu masku za usta i nos, ali bili u dobrom zdravstvenom stanju, što je potvrdio i dežurni ljekar.

Vozač kamiona je rekao da je čuo glasove i kucanje iz poluprikolice kada se zaustavio na oko 30 kilometara od Rostoka. Odmah je obavijestio svog šefa, koji je nazvao policiju.

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, muškarci u poluprikolici su državljani Maroka. Oni su rekli da su prije nekoliko mjeseci samostalno avionom doputovali do Turske, a odatle su uglavnom pješačili, preko Grčke, do zapadnog Balkana.

Obratili su se posredniku koji ih je, nakon što im je naplatio po 500 eura, odvezao do bh. šlepera. Isprva nisu znali kuda idu, samo da je kamion trebao voziti prema sjeveru Europe.

Svoju lokaciju odredili su koristeći GPS navigaciju na mobilnim telefonima. Cilj njihovog putovanja trebala je biti Njemačka. No, u jednom trenutku shvatili su da šleper približava sjevernoj granici Njemačke, odnosno napušta zemlju, pa su odlučili lupati iz poluprikolice.

Federalna policija sada istražuje okolnosti kako su ilegalni migrant mogli ući u poluprikolicu prije plombiranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije