Drama na letu britanske kompanije: Obojici pilota pozlilo, bili izloženi otrovnim kemikalijama?

0
Radiosarajevo.ba
Drama na letu britanske kompanije: Obojici pilota pozlilo, bili izloženi otrovnim kemikalijama?
Foto: Pexels / British Airways

Dvojici pilota British Airwaysa je pozlilo i stavili su maske za kisik u kokpitu tokom današnjeg leta za London.

Kapetan i prvi časnik javili su se radio vezom hitnim službama na visini od 9,000 metara nakon što su osjetili 'neugodan miris'.

Avion je sletio pod nadzorom ekipa hitne pomoći i vatrogasaca. Pilotski par odveli su u bolnicu stručnjaci za reakcije na opasnosti nakon što su patili zbog 'udisanja dima'. Uspjeli su spustiti prepuni putnički zrakoplov na aerodrom Heathrow nakon polijetanja iz Newcastlea.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Strahovalo se da je dvojac bio izložen otrovnim hemikalijama. Dvočlani tim iz kokpita napustio je avion i otišao u Centar za izvještaje posade British Airwaysa prije nego što ga je pregledalo medicinsko osoblje. Zatim su odvezeni u bolnicu na daljnje pretrage.

Jedan izvor za The Sun je rekao: "Ovo je bio šokantan incident. Trenutno smo zabrinuti za dvojicu pilota. Ali također je ogromna zabrinutost šta se moglo dogoditi da je ovo dvoje članova posade u kokpitu bilo omamljeno dok su još uvijek upravljali prepunim mlažnjakom. Nije ugodno razmišljati o tome."

Znak na beogradskom aerodromu izazvao pažnju: Pogledajte zbog čega bruje društvene mreže

Znak na beogradskom aerodromu izazvao pažnju: Pogledajte zbog čega bruje društvene mreže

Kako prenosi Jutarnji list, počela je istraga o ovom alarmantnom incidentu.

Hitna pomoć i vatrogasne ekipe pozvani su u prostorije British Airwaysa. Piloti su bili za komandama BA Shuttlea 13C koji je poletio iz Newcastlea sa 180 putnika u 7.41 ujutro – jedan sat i 41 minutu nakon planiranog polijetanja u 6 ujutro.

Avionu Airbus A320 trebala je 91 minuta da sleti na Heathrowov terminal 5 u 9.14 ujutro – jedan sat i 54 minute kasnije nego što je prvobitno planirano.

British Airways je pogođen nizom 'događaja s otrovnim dimom'. The Sun je podsjetio kako je u 2019. zrakoplovna kompanija prijavila 291 takav događaj. Godine 2016. British Airways je odbacio optužbe da su umanjili značaj incidenta koji je ostavio 25 članova kabinskog osoblja u bolnici nakon što su otrovne pare iscurile tokom leta za San Francisco. Sindikat Unite saopćio je da British Airways pokušava izvrnuti prirodu takvih slučajeva i 'manipulirati' statistikom 'kako bi umanjio koliko je problem stvarno raširen u industriji'.

British Airways je rekao da potiče osoblje da prijavi sigurnosne probleme i uvijek ih prosljeđuje Upravi za civilnu avijaciju.

Sinoć je londonska hitna pomoć rekla o drami na Heathrowu: "Pozvani smo 19. oktobra u 10.39 ujutro zbog izvještaja o incidentu na terminalu 5 aerodroma Heathrow. Na mjesto događaja poslali smo ekipu Hitne pomoći, službenika za intervencije u incidentima i članove našeg tima za intervencije u opasnom području. Dvoje pacijenata na mjestu događaja zbrinuli smo zbog udisanja dima i odvezli ih u lokalnu bolnicu."

Avionska kompanija saopćila je da joj je sigurnost putnika i kolega i dalje najveći prioritet te da su za takve incidente slijedili standardne procedure. Iz British Airwaysa su kazali za medije da je let sigurno okončan, a da su se putnici normalno iskrcali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije