Doživotni zatvor nacističkom komandantu

Radiosarajevo.ba
Doživotni zatvor nacističkom komandantu

Bivši komandant njemačke pješadije, 90-godišnji Josef Scheungraber, osuđen je na doživotni zatvor zbog sudjelovanju u ubojstvu 14 civila u jednom talijanskom selu u Drugom svjetskom ratu. Minhenski zemaljski sud je osudio Scheungrabera za zapovijedanje ubojstava u jednom od posljednjih njemačkih suđenja za nacističke zločine. Talijanski sud ga je na istu kaznu zatvora osudio u odsutnosti.

Ubojstva su se dogodila u toskanskom selu Falzano di Cortona 26. juna 1944. godine. Nijemac je odbacio sve optužbe protiv njega tvrdeći da je žrtve predao vojnoj policiji i nije imao nikakve informacije o njihovoj daljnjoj sudbini. Optužba je utvrdila da je, tada 25-godišnji zapovjednik, naredio okrutno ubijanje 14 civila kao osvetu za dvojicu njemačkih vojnika koje su ubili talijanski partizani. Njemačke postrojbe su prvo ubile 74-godišnju staricu i trojicu muškaraca na ulici, a ostale su natjerali u jednu kuću koju su minirali. Samo je jedna osoba preživjela, tada 15-godišnji Gino Massetti donio je ključne dokaze na suđenju u Münchenu, prenosi BBC.

Scheungraber je desetljećima živio kao slobodan čovjek, radio je kao voditelj jedne tvrtke u kojoj su bili zaposleni inženjeri. Osim toga imao je privatnu trgovinu namještajem, a i svake je godine sudjelovao na mimohodima njemačkih ratnih veterana.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije