Donald Trump: Naoružajte učitelje i zaustavite masakre u školama

Radiosarajevo.ba
Donald Trump: Naoružajte učitelje i zaustavite masakre u školama

Donald Trump, jedan od republikanskih kandidata za američkog predsjednika, smatra da je masakr na koledžu u Oregonu mogao biti „manje tragičan“ da su učitelji bili naoružani.

Trump smatra da je „mentalno stanje, a ne oružje“, glavni problem čestih pucnjava u SAD-u.

„Ovo je bila zona bez oružja. Pa da vam kažem nešto, da ste imali nekoliko profesora s puškama na koledžu, sve bi mnogo bolje prošlo“, poručio je Trump na skupu, i zaradio salvu oduševljenja svojih pristalica, praćenu aplauzom, javlja CNN.

Trump je otkrio kako ima dozvolu za nošenje oružja te da se, ako ga neko napadne, neće libiti da ga upotrijebi.

„Imam dozvolu da nosim oružje u New Yorku, možete li vjerovati? To dosad niko nije znao... Sad zamislite ako neko kaže - aha eno Trumpa, on je laka meta. Šta biste mu poručili“, kazao je Trump, imitirajući rukom kako nosi pištolj.

Podsjećanja radi, na koledžu u Oregonu ubijeno je devetero ljudi, a devetero je ranjeno. Vlasti su kazale kako je napadač Chris Harper-Mercer počinio samoubistvo nakon razmjene vatre s policijom.

Ko je mladić koji je izvršio napad u Oregonu

 

Trump je vatreni branilac prava na nošenje oružja u SAD-u, i on bi te zakone još i proširio.

„Pravo na samoodbranu ne prestaje na kraju vašeg dvorišta. Zato ja imam skrivenu dozvolu, baš kao i deset miliona Amerikanaca. Ta bi dozvola trebala važiti u svih 50 država“, ocijenio je on.

No, kazao je, ako postane predsjednik neće moći zaustaviti sve oružane napade, jer „uvijek ima neko koga društvo ne može zaustaviti“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije