Donald Trump ismijavao novinara s invaliditetom (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Donald Trump ismijavao novinara s invaliditetom (VIDEO)

Kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama Donald Trump kritiziran je zato što je ismijavao reportera New York Timesa koji ima invaliditet, javljaju britanski mediji.

Trump je na jednom skupu ismijavao Serga Kovaleskog koji pati od artrogripoze, urođene ukočenosti zglobova, prenio je BBC.

Američki milijarder iskoristio je citat iz članka Kovaleskog iz 2001. godine kako bi podržao široko rasprostranjeno uvjerenje da su "hiljade" muslimana u New Jerseyju proslavljale terorističke napade koji su se dogodili 11. septembra 2001. godine, javio je BBC.

New York Times je ovaj čin kandidata Trumpa ocijenio kao nečuven.

Pozivajući se na članak koji je 2001. godine objavio Washington post, Trump je sinoć na skupu u Južnoj Karolini nazvao Kovaleskog "dobrim" novinarom.

"A onaj jadničak, prosto morate da ga vidite da biste povjerovali", rekao je Trump i počeo imitirati novinara, pritom mašući rukama koje je držao pod čudnim uglom.

U originalnom članku objavljenom u Washington postu, koji je napisao Kovaleski, navodi se da su vlasti u Jerseyju "zadržale i ispitale određeni broj ljudi koji su navodno viđeni kako slave napade i organiziraju zabavu dok su s krovova zgrada posmatrali razaranja s druge strane rijeke, na Manhattanu.

Nakon što je Trump iznio uvjerenje o tome kako su američki muslimani slavili 11. septembar, novinar je rekao da ne može da se sjeti "da je iko rekao da su slavile hiljade, pa čak niti stotine ljudi".

Kovaleski pati od artrogripoze, koja utječe na pokrete zglobova, što je naročito uočljivo na njegovoj desnoj ruci i šaci, piše Tanjug

Glasnogovornica New York Timesa rekla je za portal Politico: "Smatramo da je nečuveno ismijavati našeg novinara na račun njegovog izgleda".

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije