Dominikanska Republika gradi ogromni zid na granici prema Haitiju

0
Hina
Dominikanska Republika gradi ogromni zid na granici prema Haitiju
Foto: EPA / Cilj je izgradnja zida od 164 kilometra najkasnije za devet mjeseci

Vlada Dominikanske Republike jučer je započela s gradnjom zida koji će prekriti više od polovice 392 kilometra duge granice s Haitijem, njezinim jedinim kopnenim susjedom, a zidom želi zaustaviti neregularnu migraciju i krijumčarenje roba, oružja i droge.

Haiti je siromašna karipska država pogođena kriminalom, dok je Dominikanska Republika posljednjih desetljeća zbog političke stabilnosti napredovala kao popularno karipsko turističko odredište.

Mnogi Haićani tajno prelaze granicu u potrazi za poslom na poljima i građevinskoj industriji u Dominikanskoj Republici pa bi zid trebao pridonijeti smanjenju krijumčarenja robe i oružja te pomoći u borbi protiv organiziranog kriminala u oba naroda.

Oglasila se Hota-Muminović o štrajku u osnovnim školama u KS: "Sindikat pribjegava lažima"

Oglasila se Hota-Muminović o štrajku u osnovnim školama u KS: "Sindikat pribjegava lažima"

Oko 500.000 Haićana i deseci hiljada njihovih potomaka živi u Dominikanskoj Republici, naciji španskog govornog područja koja broji oko 11 miliona ljudi.

Cilj je izgradnja zida od 164 kilometra najkasnije za devet mjeseci. Betonski zid debljine 20 centimetara bit će visok 3.9 metara i imat će optička vlakna za komunikaciju, senzore pokreta, kamere, radare i dronove. Projekt također uključuje izgradnju 70 osmatračnica i 41 pristupna vrata za patroliranje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije