Dolaskom ljeta počela se ostvarivati jedna od najgorih noćnih mora Kijeva

0
Radiosarajevo.ba
Dolaskom ljeta počela se ostvarivati jedna od najgorih noćnih mora Kijeva
Foto: Screenshoot / Krim i eksplozije na aerodromu

Dolaskom ljeta počela se ostvarivati jedna od najgorih noćnih mora Kijeva – rat u Ukrajini više nije bio na naslovnicama dnevnih tiskovina i udarnim prvim minutama televizijskih vijesti.

Energetska kriza još je držala Ukrajinu na naslovnicama zbog povezanosti rata, sankcija i ruskih plinskih ucjena.

Međutim, najave sve više inflacije, valovi ekstremnih vrućina, požari i suša potpuno su je istisnuli. Pa još tajvanska kriza.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Raskrinkana ruska prevara: 'Ta priča nema smisla. Pa pogledajte snimke s mjesta napada'

Raskrinkana ruska prevara: 'Ta priča nema smisla. Pa pogledajte snimke s mjesta napada'

Američkoj javnosti od svega su najzanimljivija događanja oko bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, pretresa njegove rezidencije Mar-a-Lago i optužbi za špijunažu. Trump je, između ostalog, sa sobom iz Bijele kuće navodno ponio i dokumente o američkom nuklearnom arsenalu koji su klasificirani kao državna tajna – vrlo tajni. Zbog toga američki mediji nagađaju hoće li se Donald Trump naći na optuženičkoj klupi zbog špijunaže i/ili izdaje, piše Index.

Čak ni kriza s najvećom europskom nuklearnom elektranom Zaporižjom nisu se odveć dojmili europske javnosti. Ni približno onoliko koliko su se nadali u Kijevu.

Zamor europske i američke javnosti

Prirodni proces zamora europske i američke javnosti uglavnom istim vijestima o teškim borbama i ruskim osvajanjima, koji bi naposljetku doveo do sve veće nezainteresiranosti, ubrzan je domaćim problemima. Trend se činio nezaustavljiv. Jedan od načina da se preokrene bio je da ukrajinska vojska krene pobjeđivati. Drugi je bio da se dogodi čudo.

Narodno mudroslovlje kaže: "Bolje se roditi bez nosa (ili nečeg drugog) nego bez sreće. Jer ako imaš sreće, narast će ti." Upravo se to dogodilo Ukrajincima. Iz čistog mira, bez njihove krivice, ukazala im se ogromna sreća.

Žene bježe s djecom, muškarci snimaju

Lijep sunčan dan, rano popodne (oko 15 i 20). Ruskinje se s djecom brčkaju u muljevitoj vodi Crnog mora dok očevi u hladovini probavljaju ručak. Kad odjednom ogromna eksplozija. Idućih pola sata odjeknut će ih još jedanaest. Svaka popraćena ogromnom "gljivom". I dok muškarci usmjeravaju mobitele kako bi snimili što se događa, žene vrište i skupljaju djecu. Ubrzo će krenuti masovna "bežanija". Tolika da će most preko tjesnaca Kreč biti zagušen te će nastati kolone dugačke desetke kilometara.

Satelitske snimke Krima zapanjile stručnjake: Četiri kratera, skladište municije - misterija?

Satelitske snimke Krima zapanjile stručnjake: Četiri kratera, skladište municije - misterija?

Ništa manje od ruskih turista nisu bili iznenađeni ni u Kijevu. Iznenađenje je bilo toliko da su krenule potpuno nekoordinirane izjave. Dio visokih dužnosnika tvrdio je da su eksplozije posljedica ukrajinskog napada. S obzirom na to da se mjesto napada nalazi više od 200 kilometara od crte bojišta, u nekim zapadnim vojno-stručnim medijima odmah su krenula nagađanja koje su oružje Ukrajinci upotrijebili.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije