Dokument koji je uzdrmao Ameriku: Počeli protesti, klinike otkazuju termine

1
Radiosarajevo.ba
Dokument koji je uzdrmao Ameriku: Počeli protesti, klinike otkazuju termine
Foto: EPA-EFE/ Twitter / Protesti u Americi

Protivnici prava na abortus i zagovornici toga prava izašli su u utorak na ulice Washingtona nakon vijesti da bi američki Vrhovni sud mogao poništiti presudu Roe v. Wade iz 1973. kojom je legaliziran abortus u cijeloj zemlji.

Prvi nacrt navodno većinskog mišljenja sudskog vijeća koji je procurio u javnost sugerira da je sud za poništenje presude Roe v. Wade, izvijestio je Politico u ponedjeljak.

Reuters nije odmah uspio potvrditi autentičnost toga nacrta, ali američki mediji ga gotovo unisno smatraju takvim.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Vrhovni sud i Bijela kuća odbili su komentirati medijska izvješća.

Nekoliko sati nakon vijesti pred zgradom Vrhovnog suda u američkom glavnom gradu suočili su se protivnici pobačaja uzvikujući "Hej, hej, ho, ho, Roe v. Wade mora otići" i pristaše prava na abortus koji su vikali "abortus je zdravstvena zaštita".

Abortus je jedno od pitanja koja izazivaju najveće podjele u američkoj politici već gotovo pola stoljeća.

Vrhovni sud je 1973. legalizirao abortus na temelju tužbe Teksašanke Norme McCorvey (u spisu je korišten pseudonim Jane Roe) koja je 1969. ostala trudna s trećim djetetom i željela je pobaciti.

Ona je podnijela tužbu protiv mjesnog državnog advokata Henryja Wadea tvrdeći da je zabrana abortusa u Teksasu protuustavna.

Anketa Pew Research Centra iz 2021. pokazala je da 59 posto odraslih Amerikanaca smatra da bi abortus trebao biti legalan u svim ili većini slučajeva, dok 39 posto smatra da bi trebao biti nezakonit u većini ili svim slučajevima, piše Jutarnji list.

"(Presuda) Roe je temeljno pogrešna od samog početka", napisao je konzervativni sudac Samuel Alito u nacrtu mišljenja od 10. februara, prema Politicu, koji je objavio kopiju nacrta.

Na temelju Alitova mišljenja sud bi mogao utvrditi da je presuda Roe v. Wade, da se dopusti abortus koji se smije izvesti do trenutka do kojeg fetus ne može preživjeti izvan maternice, što je između 24. i 28. tjedna trudnoće, pogrešno donesena jer američki ustav izričito ne spominje posebno pravo na abortus.

"Abortus je duboko moralno pitanje. Ustav ne zabranjuje građanima pojedinih saveznih država da reguliraju ili zabranjuju abortus", napisao je Alito, prema dokumentu koji je procurio.

Curenje u javnost nacrta mišljenja je događaj bez presedana koji je izazvao šok u Sjedinjenim Državama, ne samo zato što se sud ponosi time što svoja unutarnja vijećanja čuva u tajnosti.

Vijest je zaprepastila pružatelje usluga abortusa.

U ponedjeljak navečer, Andrea Gallegos, izvršna upraviteljica ženske klinike Tulsa u Oklahomi, upravo je završila s razgovorima s oko 25 pacijentica koje imaju zakazan abortus za utorak kako bi im rekla da će njihovi termini morati biti otkazani zbog "Oklahoma zakona" koji će uskoro biti donesen po uzoru na vrlo restriktivne zabrane abortusa u Teksasu.

“Ne mogu reći da sam iznenađena”, rekla je Gallegos.

"Sada sve ove druge konzervativne države kao što je Oklahoma donose potpuno iste zakone kao i Teksas. Moram reći da sam postala manje optimistična i mnogo uplašenija za budućnost presude Roe".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije