Dok se Amerika mrzne, sjever Evrope topliji nego inače

Radiosarajevo.ba
Dok se Amerika mrzne, sjever Evrope topliji nego inače

Dok su dijelovi Sjeverne Amerike zahvaćeni talasom hladnog polarnog vazduha, sjever Evrope uživa u neuobičajeno prijatnim temperaturama za ovo doba godine, piše Tanjug.

U nordijskim zemljama, temperature u decembru bile su najviše za taj mjesec u posljednjih 100 godina, u Norveškoj i Finskoj više čak za četiri do pet stepeni od onih uobičajenih za ovo doba godine.

Građani Osla iskusili su najtopliji Božić od 1937. godine, dok su u Helsinkiju i na jugu Finske temperature u drugoj polovini decembra bile najviše u posljednjih 30 godina.

U okolini Kopenhagena, živa u termometru je na katoličko Badnje veče dostigla 11,6 stepeni, naveo je AFP.

Za stanovnike skandinavskih prijestolnica, slična situacija nastavila se i ove godine: ulice su bile bez snijega i leda, nakon kratkotrajne susnježice u Oslu i Stokholmu početkom decembra.

Švedski mediji izvijestili su da nekoliko vrsta ptica selica još nije napustilo staništa u toj zemlji radi odlaska u toplije krajeve, dok su stabla trešnje u nekim oblastima procvjetala kao u proljeće.

"Na sjever je stigla zima, ali na jugu je, prema meteorološkoj definiciji, i dalje jesen", naveo je švedski Institut za meteorologiju i hidrologiju.

Na zapadnoj obali Norveške su nikle bijele rade, maslačak i šafran, a "orlovi nokti" pustili su pupoljke.

Norveški šampionat u skijanju, koji je trebalo da sredinom januara bude održan u Moldeu, zbog nedostatka snijega biće održan u Lilehameru. U Danskoj, otvorena klizališta su ove sedmice pod vodom pošto temperatura od pet stepeni ne dozvoljava da se led održi.

Neuobičajeni toplo vrijeme posljedica je iste one oblasti niskog pritiska zbog koje su dijelovi SAD i Kanade pogođeni polarnom hladnoćom.

Meteorolozi, međutim, predviđaju da će do kraja sedmice temperature pasti na prosječne za ovo doba godine, pošto iz Rusije stiže talas hladnijeg vazduha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije