Dogodilo se nezamislivo: U Kini zabilježen pad broja stanovnika

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se nezamislivo: U Kini zabilježen pad broja stanovnika

Broj stanovnika u Kini, državi s najvećim brojem ljudi, lani je prvi put pao u posljednjih barem 70 godina, misle stručnjaci, uprkos odustajanju od politike jednog djeteta.

Premda će službeni podatci biti poznati do kraja januara, stručnjak Yi Fuxian, istraživač koji radi u Sjedinjenim Američkim Državama na univerzitetu Wisconsin-Madison, već sada ocjenjuje kako je 2018. broj stanovnika u Kini pao za 1,27 miliona.

To nije puno u odnosu na njihov ukupan broj, 1,39 milijardi, ali se događa prvi put u historiji Narodne Republike Kine osnovane 1949. godine.

Nakon pronatalitetne politike osnivača komunističkog režima Mao Ce-tunga, Kina je krajem 1970-ih počela provoditi politiku jednog djeteta koju su često kritizirali zbog okrutnosti.

No, zbog starenja stanovništva Peking je 2016. dopustio svim porodicama da mogu imati dvoje djece. Ipak, zbog troškova školovanja, zdravstvenog osiguranja i stanovanja, mnogi parovi i dalje se odlučuju za samo jedno, čak i nijedno dijete.

Posljedica toga je da je broj rođenih pao lani za 2,5 miliona, rekao je Fuxian premda je u Pekingu u 2018. bio predviđen porast od 790.000 rođenih a 10,31 miliona na nacionalnom nivou.

Istovremeno je broj umrlih porastao za 11,58 miliona, ocijenio je istraživač koji se u svojim izračunima oslanja na lokalnu statistiku.

Prošla godina je bila „historijska prekretnica za kinesko stanovništvo“, rekao je on za agenciju AFP, napomenuvši kako je taj trend možda „nepovratan“, s obzirom na pad broja žena u fertilnoj dobi.

“Broj stanovnika u Kini počeo je padati prvi put nakon 1949. godine”, upozorio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije