Dodjela nagrade bez prisustva dobitnika

Radiosarajevo.ba
Dodjela nagrade bez prisustva dobitnika

Večeras će u Oslu, glavnom gradu Norveške, biti dodijeljena Nobelova nagrada za mir kineskom disidentu i aktivisti za zaštitu ljudskih prava. Komitet je ove godine nagradu dodijelio kineskom disidentu Liu Xiaobou, koji trenutno služi jedanaestogodišnju zatvorsku kaznu za subverziju.

Saudijska Arabija, Srbija, Irak, Iran

Kina stoga mjesecima vrši organiziranu sabotažu ceremonije i u četvrtak je dodijelila svoju nagradu za mir, nazvanu po drevnom duhovnom učitelju i filozofu Konfučiju, bivšem predsjedniku Tajvana Lien Chanu.

Kina je pozvala i druge zemlje da bojkotuju dodjelu. Nobelove nagrade a neke od zemalja koje su se odlučile za takav potez su Rusija, Kazahstan, Tunis, Saudijska Arabija, Srbija, Irak, Iran, Afganistan i Kuba.

Bojkot Srbije izazvao je svojevrstan i unutarpolitički i vanjskopolitički skandal. Evropska unija je strogo protestirala kritikujući potez Srbije, a i većina političara u Srbiji protivi se samovoljnoj odluci ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića.

Ove godine se prvi put nakon 1935. godine, kada su nacisti spriječili nobelovca Carla von Ossietzkog da preuzme nagradu, laureat ili član njegove bliske obitelji neće pojaviti na dodjeli.

“Trn u oku” kineske vlade


Liu Xiaobo, najistaknutiji kineski disident je “trn u oku” kineske vlade još od 1989. godine kada se kao student priključio štrajku glađu nekoliko dana prije nego što je vojska srušila pokret za demokratiju.

Kada mu je u oktobru dodijeljena Nobelova nagrada za mir, Liu je već bio u zatvoru služeći jedanaestogodišnju kaznu zbog kampanje za političku slobodu koju je pokrenuo prošlog Božića.

Jedan je od organizatora peticije “Charter 08” koja se oslanja na poznatu peticiju “Charter 77” kojom se 1977. godine pozivalo na političku reformu i poštivanje ljudskih prava u komunističkoj Čehoslovačkoj.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije