Do 2050. u okeanima će biti više plastike nego ribe?

Radiosarajevo.ba
Do 2050. u okeanima će biti više plastike nego ribe?
Foto: WEC / 10 riječnih sistema nosi 90 posto plastike koja završi u okeanu

Tokom posljednje nekoliko decenija sve više je alarmantna situacija s količinama plastike u okeanima.

Više od osam miliona tona plastike završi u okeanima svake godine. Ako nastavimo da zagađivamo okolinu po ovom kursu, do 2050. godine u okeanima će biti više plastike nego ribe.

Analizom otpada pronađenih u rijekama i okolnim područjima, istraživači su mogli procijeniti da 10 riječnih sistema nosi 90 posto plastike koja završi u okeanu, navodi se u analizi World Economic Foruma.

Osam tih sistema je u Aziji: The Yangtze; Indus; Yellow; Hai He; Ganges; Pearl; Amur; Mekong, te dva u Africi - Nilu i Niger.

"Mogli smo pokazati da postoji definitivna korelacija u ovom pogledu", rekao je dr Christian Schmidt, jedan od autora studije iz Helmholtz centra za istraživanje životne sredine. 

"Što više otpada postoji u slivu koja se ne odlažu ispravno, više plastike na kraju završava u rijekama koja vode do mora", dodao je Schmidt, koji zajedno sa svojim timom otkriva da je količina plastike po kubnom metru vode značajno veća u velikim nego u malim rijekama.

10 riječnih sistema nosi 90 posto plastike koja završi u okeanu - undefined

Foto: WEC: 10 riječnih sistema nosi 90 posto plastike koja završi u okeanu

The Yangtze je najduža rijeka u Aziji i jedna od ekoloških najvažnijih na svijetu. U njenom slivu stanuje gotovo 500 miliona ljudi (više od jedne trećine kineske populacije). To je i najveći nosilac plastičnog zagađenja u okeanu.

Međutim, nedavno je Kina učinila napore da smanji otpad.

Prošle godine je završen uvoz "stranog smeća". Nedavno je proširila zabranu na metale, rekavši da je zaustavljanje uvoza stranog otpada "simbolična mjera za stvaranje ekološke civilizacije u Kini".

I ove godine Kina je dala nalog za 46 gradova da počnu sortiranje otpada kako bi dostigle stopu recikliranja od 35 posto do 2020. godine.

Prema riječima šefa UN-ovog Programa za zaštitu životne sredine Erika Solheima, Kina koja je najveći proizvođač plastičnog otpada, ulaže velike napore kako bi i spriječila zagađenja rijeka i okeana.

"Ako se ijedna zemlja u ovom trenutku više mijenja nego bilo koja druga, to je Kina... Brzina i odlučnost vlade da se promijeni je ogromna", rekao je Solheim.

Na kraju, Skupština Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine u decembru 2017. godine, Indija je zajedno s još 193 druge zemlje svijeta, potpisala rezoluciju o smanjenju morskog plastičnog otpada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije