Djevojka porijeklom iz BiH sastala se s osobom koju je spasila od linča desničara

Radiosarajevo.ba
Djevojka porijeklom iz BiH sastala se s osobom koju je spasila od linča desničara
/ printscreen
Nekoliko dana nakon što je oduševila svijet hrabrim istupom na skupu britanskih desničara, junakinja priče Saffiyah Khan susrela se sa djevojkom kojoj je pomogla.

Podsjetimo, tokom subotnjeg protesta ekstremnih britanskih desničara iz pokreta EDL (English Defence League, Engleska liga odbrane), Saffiyah Khan, rođena Britanka, od roditelja iz Pakistana i Bosne i Hercegovine, hrabro se suprotstavila grupi od nekih 25 ljudi koji su okružili jednu ženu.

Slika na kojoj se Saffiyah Khan smije ekstremnim desničarima obišla je svijet i podijeljena je hiljadama puta na društvenim mrežama.

Sada se Saffiyah Khan susrela s ženom po imenu Saira Zafar koja je izazvala bijes desničara nakon što ih je optužila za islamofobiju. Njihovc susret opisao je Guardian.

"Želim ti se zahvaliti na pomoći i hrabrom istupu u takvoj situaciji. To je velika stvar. Zajedno smo porazili EDL", rekla je 24-godišnja Saira Zafar koja je prisustvovala kontra-mitingu u Birminghamu.

Objasnila je da na kontra-miting otišla kako bi pristalicama EDL-a poslala poruku da je njihovo ponašanje neprihvatljivo.

"Rekli su mi 'ti nisi Engleskinja. ovo je hrišćanska zemlja, vrati se odakle  si došla'. Bila sam zabrinuta za svoju sigurnost", prisjeća se Saira Zafar.

Umjesto policije, u njeno odbranu stala je Saffiyah Khan, 25-godišnjakinja iz Birminghama.

"Nisam mogla dopustiti da se neko ko govori istinu nađe u takvoj situaciji, pred agresivnom masom. Zato sam istupila. Situacija je bila haotična. Ko vam može garantirati sigurnost dok vas okružuje masa, zapravo streže obruč oko vas. Nije bilo opravdanja da se ne reagira", kaže Saffiyah Khan koja je oduševila svijet svojim hrabrim gestom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije