Djevojka koju svijet pamti kao heroinu iz Azovstala prkosila Rusima: "Ponovo bih išla u Mariupolj"

4
Radiosarajevo.ba
Djevojka koju svijet pamti kao heroinu iz Azovstala prkosila Rusima: "Ponovo bih išla u Mariupolj"
Foto: Twitter / Kateryna Polishchuk

Na ruskoj propagandnoj platformi Artel.doc pojavio se snimak Kateryne Polishchuk, poznatije kao Ptashka (ptica na ukrajinskom), jedne od Azovstalovih ratnih zarobljenika.

Rodom iz Ternopolja, Polishchuk je zarobljena sredinom maja, kada je svim preostalim braniocima Mariupolja naređeno da polože oružje.

Polishchuk je bila u čeličani Azovstal u Mariupolju sa ostalim braniocima kao bolničar, dio sanitetskog bataljona Dobrovoljačkih bolničara. Ona je stekla sljedbenike na društvenim mrežama zahvaljujući nekoliko videa u kojima pjeva patriotske ukrajinske pjesme u ruševinama i utrobi čeličane, koja je postala tvrđava kako je opsada Mariupolja napredovala tokom proljeća, piše Kyiv Post.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Ovo je branitelj Azovstala prije i poslije ruskog zarobljeništva

Ovo je branitelj Azovstala prije i poslije ruskog zarobljeništva

U kratkom videu, ona je označena kao "snajperist", iako to eksplicitno negira u intervjuu. "Tamo sam bila od koristi kao doktor. Nisam otišla da budem kuhar, jer nisam dobar kuhar. Nisam išla ni kao snajperist ni kao revolveraš. Došla sam da pomognem kao ljekar", rekla je ona na snimku koji tvrdi da je snimljen negdje u regiji Donjeck.

Polishchuk je izgledala dobro raspoložena i čak se našalila da se stidi što je koristila psovke u jednom od Azovstalovih videa, jer bi njena majka bila šokirana.

Govorila je na ukrajinskom, a snimljena je i kako maršira sa još pet zatvorenica, sve u maskirnim uniformama.

Izvještaj UN: U Ukrajini su počinjeni ratni zločini

Izvještaj UN: U Ukrajini su počinjeni ratni zločini

"Da imam priliku da to ponovim, ponovo bih došla u Mariupolj", rekla je.

"Ptashka" je puštena na slobodu 21. septembra sa ostalim zarobljenicima. Otkako su se branioci čeličane Azovstal u Mariupolju predali u maju, ostaje mnogo pitanja o njihovom boravištu i tretmanu.

Rusi su 29. jula digli u vazduh zatvor Olenivka u delu Donjecke oblasti pod ruskom kontrolom, gdje su bili zatočeni mnogi branioci Azovstala. Najmanje 53 ubijeno, a 75 ranjeno. Rusi su eksploziju lažno pripisali američkom napadu HIMARS-a, iako su nezavisni stručnjaci koji su promatrali posljedice na fotografijama u potpunosti odbacili tu teoriju.

Neki od zarobljenika su razmijenjeni. Mnogi od oslobođenih navode da su bili podvrgnuti rutinskoj fizičkoj i psihičkoj torturi, uključujući premlaćivanje i elektrošokove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije