Dječak s autizmom sagradio najveću lego repliku Titanica na svijetu

Radiosarajevo.ba
Dječak s autizmom sagradio najveću lego repliku Titanica na svijetu
Foto: CNN / Replika Titanica

Za izgradnju najveće lego replike Titanica dječaku koji boluje od autizma trebalo je preko 700 sati i 11 mjeseci, a sada će ta replika biti predstavljena u Muzeju Titanica u Tennesseeju, prenosi CNN.

Brynjar Karl Bigisson koji danas ima 15 godina sagradio je repliku Titanica od 56.000 lego kockica kada mu je bilo deset godina. Duga je skoro osam metara i visoka 1.5 metara.

"Nekada gradim po instrukcijama, a nekada koristim svoju maštu", rekao je Byrnjar, koji se sjeća da se počeo igrati s lego kockicama kada mu je bilo pet godina. Bio je opsjednut vozovima, a onda ga je djed Ludvik Ogmundsson odveo na pecanje i tu se rodila ljubav prema brodovima. Do svoje desete godine znao je sve o Titanicu.

"Kada sam putovao s majkom u Legoland u Danskoj vidio sam sve velike modele kuća, aviona, brodova... Vjerovatno sam tada počeo razmišljati da napravim svoj lego model. Počeo sam razmišljati o Titanicu", rekao je Byrnjar.

Projekat je postao porodični, a Byrnjaru su najviše pomogli djed inžinjer Ogmundsson i majka Bjarney Ludviksdottir. Ogmundsson je nabavio originalni nacrt Titanica i izračunao koliko je dijelova potrebno da se on napravi, dok je majka bila najveća podrška.

"Da nije podržala moj projekat iz snova on nikada ne bi postao realnost", rekao je Brynjar. Kaže da se sada može nositi i s autizmom i da je prije početka projekta imao problema s komunikacijom, što ga je činilo tužnim i nesretnim.

Sada je njegovo samopouzdanje naraslo, a daje i intervjue o svom dostignuću. Brynjar je popravio ocjene u školi i stekao prijatelje, a njegova majka istaknula je kako uvijek treba podržati snove svoje djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije