Dječak iz Egipta koji je spasio vršnjake dobit će italijansko državljanstvo

Radiosarajevo.ba
Dječak iz Egipta koji je spasio vršnjake dobit će italijansko državljanstvo
Foto: Twitter / Shehata: Spasio vršnjake

Dječak koji je nadmudrio otmičara školskog autobusa u Italiji i koji je spasio živote svojih školskih kolega dobit će italijansko državljanstvo, rekli su iz italijanskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Vozač školskog autobusa u sjevernoj Italiji u srijedu ujutro zapalio je vozilo, ali je, na sreću, 51 dijete školske dobi koje je u njemu bilo prošlo bez teških povreda. 

Tom sretnom završetku pridonio je i 13-godišnji  Ramy Shehata koji se izvanredno snašao u toj situaciji i tako pomogao svojim kolegama. 

Naime, on je uspio sakriti svoj mobitel i nazvati oca iako je vozač svima pokušao uzeti mobitele. Pretvarao se da se moli na arapskom jeziku, a zapravo je ocu pričao o otmici. 

Inače, dječakova porodica porijeklom je iz Egipta, ali se Remi rodio u Italiji te do otmice nije mogao dobiti italijansko državljanstvo. 

"Moj sin obavio je svoju dužnost, bilo bi lijepo da sada dobije italijansko državljanstvo. Voljeli bismo ostati u ovoj zemlji" rekao je Remijev otac ubrzo nakon što je otmičar uhapšen. 

Portparol hitnih službi rekao je da su u bolnici sanirane lakše povrede 23 osobe, a list "La Republica" izvijestio je da je riječ o modricama i udisanju dima. 

Javna televizija RAI izvijestila je da su učenici, u dobi oko 12 godina, uzbunili roditelje kada je vozač skrenuo s rute i rekao da neće nikoga pustiti iz autobusa. Roditelji su odmah pozvali policiju. 

Uslijedila je potjera na kraju koje je policija sustigla autobus i pomogla djeci da izađu, dok je vozač, Italijan senegalskog porijekla, zaprijetio samoubistvom i zapalio autobus. Jedno dijete reklo je novinarima da je vozač prijetio da će ih sve zapaliti. 

Vozač Ousseynou Sy, koji se izgleda odlučio na ovakav potez u znak protesta zbog utapanja migranata u Sredozemnom moru, uhapšen je i prijeti mu optužnica za otmicu i pokušaj masovnog ubistva. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije